Globalno zagrevanje smanjiti ispod 2 stepena Celzijusa do 2100. godine

izvestaj kopenhagen 2014 unfccc.int

Od 24. do 31. oktobra 2014. godine u Kopenhagenu u Danskoj održan je Međuvladin panel o klimatskim promenama. Na ovom panelu usvojen je izveštaj u kojem je zaključeno da se do 2100. godine moraju zaustaviti skoro sve emisije štetnih gasova.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija gospodin Ban Ki Mun izjavio je da ako planeta sada krene u borbu protiv klimatskih promena postoji mogućnost za izgradnju boljeg i održivog sveta. Takođe je pozvao sve kompanije da smanje investicije u fosilna goriva.

U izveštaju je navedeno da je ljudski uticaj odgovoran za globalno zagrevanje, i da ako se ne preduzme nešto odmah 2100. godine će zemljina kugla biti toplija za 4 stepena Celzijusa. Kao rezultat povećanja temperature može doći do izumiranja vrsta i nestašice hrane. Navedeno je i nekoliko mogućih načina kako se globalno zagrevanje može održati ispod 2 stepena Celzijusa do 2100. godine. Neki od mogućih načina su i iskorišćenje samo dela rezervi fosilnih goriva, smanjenje emisije ugljen dioksida u atmosferu i veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

Izveštaj sa sednice održane u Kopenhagenu objavljen je 2. novembra 2014. godine, a na njemu je radilo oko 800 naučnika iz celog sveta.

Sledećeg meseca biće održana konferencija u Limi na kojoj bi trebalo da bude napravljen nacrt ugovora o smanjenju ugljen dioksida koji bi trebalo da bude ratifikovan godinu dana kasnije u Parizu, a kao polazna tačka poslužiće upravo izveštaj iz Kopenhagena.

Sandra Jovićević

foto: unfccc.int

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti