Vlada Francuske odustala od povećanja poreza na gorivo 2019. godine

Foto: Twitter @Zvomuya (screenshot)

Francuska vlada odustaje od povećanja poreza na gorivo u 2019. godini, koje je prethodno bilo suspendovano na šest meseci, saopštio je sinoć francuski premijer Eduar Filip.

Filip je poslanicima u francuskom parlamentu rekao da se „od povećanja poreza sada odustaje“ u budžetu za 2019. godinu i poručio da je vlada „spremna za dijalog“, prenosi AP.

O budžetu se može ponovo pregovarati i može se prilagođavati tokom godine.

Neimenovani zvaničnik Jelisejske palate rekao je danas američkoj agenciji da je francuski predsednik Emanuel Makron odustao od povećanja poreza na gorivo usled strahova od novog nasilja, nakon višenedeljnih protesta širom zemlje i najgorih nereda u Parizu posle više decenija.

Makron je juče tražio od svih političkih stranaka i sindikata da apeluju na smirenost posle nasilja prošlog vikenda, dok Jelisejska palata strahuje od „velikog nasilja“ na narednim demonstracijama u Parizu, zakazanim za subotu, prenose francuski mediji.

Francuska Nacionalna skupština je večeras usvojila mere koje je Filip objavio kao odgovor na krizu sa „žutim prslucima“, posle petočasovne rasprave.

Predmet rasprave je bila premijerova deklaracija o „ekološkoj fiskalnosti i njenim posledicama po kupovnu moć“ i, pre svega, odustajanje od povećanja poreza na gorivo u budžetu za 2019. i zamrzavanja cena gasa i struje tokom ove zime.

Francuski demonstranti pozdravili su večeras odluku predsednika Emanuela Makrona o odustajanju od povećanja poreza na gorivo planiranog za iduću godinu, ali kažu da to možžda neće biti dovoljno da se obuzda gnev javnosti.
– Mislim da je odluka doneta prekasno, rekla je za AP portparolka „žutih prsluka“ Žaklin Muro.

Ona je navela da će različite protestne grupe sada odlučiti šta će dalje raditi, ali je ocenila da će mnogi verovatno ostati pri odluci o daljim protestima.

– Makronov večerašnji potez je ispravan, ali mislim da neće suštinski promeniti kurs, rekla je Muro.

Ona je pozvala demonstrante da iskoriste slabost francuske vlade i založe se za druge zahteve kao što je povećanje minimalne zarade.

Izvor: RTV

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti