Višestruke koristi od proizvodnje biomase

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović ukazao je juče na višestruke koristi od proizvodnje biomase, istakavši da je kompanija „Global Seed“ jedan od primera kako treba da se zaokruži ta proizvodnja i na mnogo manjim gazdinstvima.

Nedimović je, tokom obilaska postrojenja za gas u okviru te farme u Čurugu koja se bavi proizvodnjom biomase, istakao da i mnogostruko manje farme mogu da imaju postrojenja za proizvodnju biomase.

On je dodao da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz IPARD programe podržati takve projekte, jer to ne znači samo uštedu, već je reč i o ekologiji.

Direktor kompanije „Global Seed“ Saša Vitošević podsetio je na to da je reč o investiciji započetoj još 2006. godine, i naveo da je u organsku proizvodnju mleka, sa farmom i elektranama za biomasu od 1,2 megavata, ukupno uloženo 22 miliona evra.

Vitošević je rekao da je samo postrojenje za biomasu koštalo 4,3 miliona evra, dodavši da mnogi pogrešno misle da elektrane na biomasu proizvode samo električnu energiju, ali treba znati da je poljoprivreda jedan od najvećih zagađivača životne sredine, i ovo je način rešavanja ekološkog problema.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević rekao je da pokrajinski sekretarijat podsticajnim merama želi da, kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, osnaži organsku proizvodnju.

Ove godine smo tri puta povećali sredstva za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje, ali smo omogućili i povoljne aranžmane za nabavku specijalne mehanizacije potrebne proizvođačima u ovoj oblasti agrara, istakao je Radojević.

Predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić najavio je da će i lokalna samouprava podržavati kompanije koje žele da ulažu u poljoprivredu poput firme „Global Seed“.

Kompanija „Global Seed“ je lider u proizvodnji organskog mleka u Evropi sa 1.000 krava koje daju 18.000 litara mleka mesečno, odnosno približno sedam miliona litara organskog mleka.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti