Rakita Exploration započela je istražne rudarske radove na izgradnji niskopa u Boru

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je juče radove u okviru geoloških istraživanja mineralnih sirovina bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki, istakavši tom prilikom da rudarstvo ima potencijal da doprinese našem ekonomskom rastu i rastu BDP-a čak do pet odsto, a možda i više.

Kompanija „Rakita Exploration„, koja posluje u okviru kanadskog „Nevsuna„, započela je istražne rudarske radove na izgradnji niskopa u Boru, koji prethode otvaranju rudnika.

Radovi se izvode u okviru geoloških istraživanja zaliha bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki u timočkom regionu, u Boru.

Za izgradnju niskopa i rudnika od 2018. do 2022. godine, „Nevsun“ planira investiciju od 590 miliona dolara, a u tom periodu izvođači na projektu angažovaće približno 1.000 zaposlenih, dok će „Rakita“ imati više od 150 zaposlenih.

Nakon otvaranja rudnika, tokom faze eksploatacije od kraja 2022. do 2038. godine, očekuje se da će kapitalna investicija „Nevsuna“ biti dodatnih 457 miliona dolara.

Brnabić je istakla da je to ogromna baza na koju ćemo u budućnosti moći da se oslonimo, jer ćemo zahvaljujući tome moći lakše da razvijamo digitalizaciju, IT sektor, poljoprivredu, stočarstvo, odnosno biće nam lakše da razmišljamo o održivom rastu u budućnosti.

Ona je istakla da je početak radova važan i za ravnomerni regionalni razvoj, budući da je borski kraj jedan od centara rudarstva u Srbiji.

Sa ovom investicijom, Bor može da izgleda mnogo drugačije u narednih nekoliko godina, ukazala je premijerka i dodala da je Vladi važno da ovde dolaze investicije i da ljudi ostaju u zemlji.

Kako da se oseća predsednik Vlade kada otvara investiciju od približno 600 miliona evra, a koja će zaposliti više od 1.000 ljudi. Hvala kanadskoj kompaniji što je verovala u Srbiju i što su već uložili značajna sredstva u istraživanje, istakla je Brnabić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je današnji dan značajan za rudarski biznis u Srbiji i važan korak koji nas definitivno vodi ka otvaranju novog rudnika u borskom kraju, koji je jedan od najpoznatijih u svetu kada je reč o rezervama bakra i zlata.

On je istakao da se nalazimo u velikoj ekspanziji rudarstva u Srbiji, gde je aktivno više od 200 eksploatacionih i 127 istražnih polja na kojima se obavljaju važne istražne aktivnosti, u koje je samo ove godine uloženo 60 miliona evra.

To je veliko ohrabrenje i garancija da ćemo u narednim godinama imati veliki broj rudnika, čime ćemo povećati broj zaposlenih i staviti rudarstvo na mesto koje mu pripada – da ima učešće u BDP-u veće od pet odsto, rekao je ministar.

Generalni direktor „Nevsuna“ Piter Kukielski rekao je da je na osnovu kvaliteta resursa, ekonomski pokazatelja i obima planirane investicije za potrebe otvaranja rudnika, projekat Čukaru Peki stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih razvojnih projekata nalazišta bakra i zlata.

Za nas je važno to da je dinamika razvoja projekta u potpunosti u skladu sa dugoročnim planom i strategijom Vlade Srbije da poveća udeo rudarskog sektora u BDP-u na pet odsto, naglasio je on.

Ambasador Kanade u Srbiji Kati Čaba navela je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj rudarstva i da je otvorila vrata za međunarodne investicije, ističući da je Kanada svetski poznata u razvoju novih tehnologija i inovativnih pristupa u rudarstvu.

Prema njenim rečima, kanadska rudarska industrija je lider u oblastima zaštite životne sredine i društveno odgovornog poslovanja i prva na svetu koja je razvila nezavisnog ombudsamana koji je nadležan za odgovorno poslovanje i biće zadužen da ispituje kršenja ljudskih prava u kontekstu poslovanja kanadskih kompanija u inostranstvu.

Uverena sam u to da će podrška Vlade Srbije kompanijama koje se bave istraživačkim radom u rudarstvu potvrditi reputaciju Srbije kao zemlje u koju treba ulagati i koja je pogodna za strane investicije, zaključila je Čaba.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti