Više zelene energije zahvaljujući vetroparku Pupin

Foto: Emilija Jovanović

U sklopu napora za povećanje proizvodnje zelene energije i unapređenje energetske sigurnosti, dogodilo se značajno partnerstvo između „Elektroprivrede Srbije“ i kompanije „Enlight K2-Wind“, u cilju razvoja obnovljivih izvora energije. Potpisan je ugovor koji omogućava veću dostupnost zelene energije na domaćem tržištu, na osnovu aukcija za dodelu tržišnih premija za projekte obnovljivih izvora.

Jedan od ključnih projekata koji se ističe je vetropark koji ima kapacitet da snabdeva oko 40.000 domaćinstava, označavajući ga kao važan korak ka diversifikaciji i održivosti energetskog sistema, istakla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Zakonodavni okvir je poboljšan kako bi se privukle investicije u zelenu energiju, koja se vidi kao budući vodeći izvor električne energije u zemlji. To uključuje i javna ulaganja koja su neophodna za postizanje ciljeva energetske tranzicije.

Pročitajte još:

Nadalje, planirana su značajna ulaganja u nove proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora, uključujući vetroparkove i solarnu energiju, sa posebnim fokusom na projekte kao što je reverzibilna hidroelektrana, koja će olakšati integraciju zelene energije u mrežu. Sistem podsticaja obećava dodatnih 1.300 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora u naredne tri godine, sa planom za dalje aukcije koje će promovisati solarne i vetroenergetske projekte, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Srbija poseduje i solarni potencijal, mnogo više nego neki drugi delovi Evrope, zbog čega je istaknuta potreba za boljim iskorištavanjem sunčevog potencijala. Takođe, naglašena je važnost uključivanja privrede i građana u tranziciju ka održivim energetskim izvorima, uz napomenu o značajnom povećanju broja proizvođača i potrošača energije iz obnovljivih izvora.

Osim ugovora o otkupu električne energije potpisani si i Ugovor o kreditiranju između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD i Erste banke, kao i Ugovor o stupanju u projekat između kompanije Enlight Renewable Energy, EBRD-ja, Erste banke i EPS-a.

Među potpisnicima seta ugovora prisustvovali su Marko Lipošćak, generalni direktor kompanije Enlight Renewable Energy za Evropu, Yair Serouši, predsednik Upravnog odbora kompanije Enlight Renewable Energy (putem videa), Nikola Stamenković, član Izvršnog odbora Erste Banke Srbija, Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan, Dušan Živković, v.d.generalnog direktora EPS-a. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti