Vinarski sektor važan za ekonomski razvoj Srbije

Foto-ilustracija: Unsplash (Lasseter Winery)

Vinarima su u prethodnih godinu dana uručeni podsticaji u vrednosti od 14 miliona evra budući da je vinski sektor prepoznat kao strateški važan za razvoj ekonomije Srbije, navodi se u saopštenju Ministarsva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na koferenciji „Prokupac – rođen u Srbiji“, povodom obeležavanja šestog međunarodnog Dana prokupca, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević istakao je da je za izgradnju i rekonstrukciju vinarija realizovano 11 miliona evra podsticaja, a 3 miliona evra za nove zasade, čime je omogućeno da se podigne preko 300 hektara novih vinograda u prethodnoj godini.

„Posebnu pažnju posvećujemo autohtonim sortama, prokupcu, ali i bagrini, tamjanici i drugim sjajnim sortama pod kojima je trenutno samo 8 odsto zasada, a plan je da ih bude 20 odsto u narednih nekoliko godina“, objasnio je Stanojević i dodao da je fokus i na proizvodnji organskog vina, čija konzumacija raste u svetu. „Širenje domaćih sorti će pomoći afirmaciji i brendiranju Srbije kao vinske zemlje. Tome doprinose i ovakve manifestacije, a posebno mi je drago zbog dešavanja prethodnih dana u samom središtu prokupca, Župi, Toplici, Šumadiji i drugim krajevima Srbije”, izjavio je Stanojević.

Konferencija pod nazivom „Prokupac – rođen u Srbiji“ je naziv konferencije koja je održana 15. oktobra povodom obeležavanja šestog međunarodnog Dana prokupca, u organizaciji Vinske kulture i uz podršku USAID -ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Uz prisutvo vinara, vinskih eksperata, predstavnika vinske industrije i ljubitelja vina iz sedam zemalja regiona i sveta, fokus je bio na ovoj najvažnijoj autohotonoj sorti grožđa Srbije, njenom potencijalu i teroaru domaćih vinogorja. Učesnici su razmenili znanja i iskustava o vinogradarskim, tehnološkim i tržišnim potencijalima prokupca kao i o razvoju vinske industrije u Srbiji i njenog prepoznavanja na međunarodnoj vinskoj sceni.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti