Velika prolećna akcija čišćenja Beča

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Spiske)

Od 20. aprila do 3. maja 2020. godine u Beču će se održati velika prolećna akcija čišćenja. Cilj ove već tradicionalne akcije je podrška uličnim čistačima u Beču i podizanje svesti o prostoru koji pripada svima.

Od 2006. godine, kada je počela ova akcija, oko 200.000 volontera skupilo je 360 tona otpada, zapremine 3.700 kubnih metara. U 2019. godini zabeleženo je 23.000 učesnika i 44 tone otpada.

Čišćenje se sprovodi sa volonterima i bečkim odeljenjem za upravljanjem otpadom, čišćenjem ulica i voznim parkom „MA 48“. Ovo odeljenje volontere oprema sigurnosnim prslucima, radnim rukavicama i posebno označenim kesama za smeće.

Ova kampanja sprovodi se već 15 godina u saradnji sa mnogim partnerskim institucijama, školama i vrtićima.

Akcija treba da bude zabavna, ali i da pokaže šta znači uklanjanje smeća, poput cigareta i drugih sitnica sa zelenih površina i iz grmlja.

Čišćenje će podići svest građana o svakodnevnom radu čistača i o tome koliko je potrebno koristiti 29.000 javnih kanti za smeće, 450.000 kontejnera i 16 deponija u Beču, a za akciju je moguće prijaviti  se putem telefona ili preko interneta.

Beč je jedan od najčistijih gradova u Evropi, a za to nisu zaslužne samo vlasti, nego i građani.

Izvor: Eurocomm-PR Sarajevo 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti