Veća energetska efikasnost za Republiku Srpsku kroz projekat „Čist Vrbas“

srebrenka golic

U sredu, 16. septembra 2014. godine ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić sastala se sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu gospodinom Jurijem Afanasijem. Na sastanku se razgovaralo o nastavku saradnje na projektima iz oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju gospođa Srebrenka Golić izjavila je da je na sastanku bilo reči i o prilagođavanju objekata standardima energetske efikasnosti, kao i obnovi objekata ugroženih poplava.

Ona je dodala i da će se od sledeće godine početi sa realizacijom projekta „Čist Vrbas“ koji ima za cilj da u svim opštinama u slivu reke Vrbas omogući održivi razvoj i otvori nova radna mesta.- Projekat se realizuje u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija, a njegova vrednost iznosi oko 5 miliona dolara.

Rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu gospodin Jurij Afanasij istakao je da su u Republici Srpskoj u toku radovi na sanaciji preko 250 objekata koji su štećeni u poplavama, kao i da će nakon obnove ovi objekti postići veću energetsku efikasnost.

Gospodin Afanasij je izjavio i da bi Republika Srpska i Bosna i Hercegovina trebalo da se angažuju na sprovođenju Strategije niskokarbonskog razvoja i na povećanju energetske efikasnosti.

Sandra Jovićević

foto.kurir-info.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti