Projekat ispumpavanja vode iz kopa „Tamnava – Zapadno polje“

tamnava zapadno polje ispumpavanje

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić, direktor Rudarskog basena „Kolubara“ gospodin Milorad Grčić i direktor firme „Energotehnika Južna Bačka“ gospodin Dragoljub Zbiljić prisustvovali su jučerašnjem početku radova na ispumpavanju vode kopa „Tamnava – Zapadno polje“.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je neophodno što pre početi proizvodnju uglja iz ovog kopa kako bi se proizvodnja električne energije stabilizovala.

Direktor Rudarskog basena „Kolubara“ gospodin Milorad Grčić istakao je da je PD „Kolubara“ do sada samostalno ispumpala preko 20 miliona kubika vode i tako smanjila nivo vode za 2,6 metara.

Direktor kompanije „Energotehnika Južna Bačka“ gospodin Dragoljub Zbiljić rekao je da će radovi biti završeni u predviđenom roku, kao i da se ne očekuju problemi u realizaciji ovog projekta.

Inače, „Elektroprivreda Srbije“ i PD „Kolubara“ prvobitno su planirali da sopstvenim sredstvima finansiraju ispumpavanje vode iz ovog kopa, ali je Svetska banka poslala ponudu i nakon ispunjenih uslova, pre svega iz oblasti zaštite životne sredine, započelo se sa radovima.

Osim kompanije „Energotehnika Južna Bačka“ iz Novog Sada radove izvodi i rumunska firma „SC NESS Proiect Europa SRL“.

U planu je da se ovaj kop osposobi za 90 dana.

Sandra Jovićević

foto:srbija.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti