Vazduh nezdrav u više gradova Srbije, Beograd u „ljubičastom“

Foto-ilustracija: Unsplash (Ali Arif Soydaş)

Vazduh u Beogradu, kao i u više gradova Srbije izuzetno je lošeg kvaliteta. I da to saznate nisu vam neophodne aplikacije, one su to samo da vas “iznenade” podatkom koliko loš vazduh udišemo.  

Prema podacima portala Er vižual tokom noći vazduh u prestonici bio je veoma nezdrav, dok je koncentracija PM 2.5 čestica bila 31 put veća od preporučene granice.

Situacija nije ništa bolja ni u Čačku, Novom Pazaru, Nišu, Valjevu, Kragujevcu i drugim većim gradovima u širom zemlje. 

Preporuka za građane u ovakvim situacija jeste da se ne otvaraju prozori, kao i upotreba prečišćivača vazduha. 

Tamo gde je vazduh jako zagađen, preporuka za celokupu populaciju je: izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoren prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha, kao i nošenje maski tokom boravka napolju.

Pročitajte još:

Zbog veoma zagađenog vazduha, zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije kakve su stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Indeks zagađenosti vazduha formira se na osnovu ispitivanja koncentracije šest glavnih zagađivača: PM-2,5 čestica, PM-10 čestica, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u nivou zemlje.

PM čestice od 2,5 mikrona su najopasnije jer su najmanje. One nastaju sagorevanjem fosilnih goriva – auspusi automobila, grejanje na drva i ugalj.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti