Vatra uništava ekosistem Kilimandžara

Foto-ilustracija: Pixabay

Uprkos tome što u gašenju požara učestvuju stotine ljudi – vatrogasci i dobrovoljci iz okolnih sela, studenti, vatra koja danima prži obronke Kilimandžara preti da uništi jedan od najbogatijih ekosistema na svetu.

Uspavani vulkan u Tanzaniji gori od nedelje. Vatra je krenula iz jednog od nižih kampova koje planinari koriste za prenoćište tokom uspona uz planinu, piše Njujork tajms.

Nisko, suvo rastinje brzo je zahvatila vatra zahvaljujući povoljnom vetru.

Vatrogascima koji se smenjuju na terenu pridružuju se brojni dobrovoljci iz okolnih sela, a nadležne službe u četvrtak su uputile i helikopter na Kilimandžaro, da bi pomogao u gašenju požara.

„Kako bismo povećali efikasnost u gašenju vatre, počeli smo da koristimo helikopter posle podne“, rekao je ministar za prirodne resurse Tanzanije Hamisi Kigvangalija.

Prema njegovim rečima, biće upućeno još letelica kako bi se požar stavio pod kontrolu, prenosi Rojters.

Uprkos naporima velikog broja ljudi, ogromna površina već je zgarište, a ekosistemu je naneta velika šteta čiji opseg nije moguće proceniti.

„Vatra koja briše živi svet pred sobom kreće se ekosistemom koji je jedan od najraznovrsnijih na planeti. Čitava zemlja shvata situaciju ozbiljno“, istakao je Padili Mikomangva, stručnjak za očuvanje prirode koji je stacioniran u najvećem gradu u Tanzaniji, Dar es Salamu.    

Požar je izbio u oblasti Vona, gde je odmaralište za planinare koji za penjanje koriste rute Mandara i Horombo.

Kilimandžaro je visok 6.000 metara i godišnje se na njega penje oko 50.000 planinara.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti