Valjevo dobilo mobilnu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha

Postavljanjem mobilne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u Valjevu zaposleni u Agenciji za zaštitu životne sredine obeležili su Dan zaštite životne sredine.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Valjevo je protekle zime bio jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji sa preko 150 dana u kojima je zagađenost vazduha prelazila propisane granične vrednosti.

Mobilnu stanicu su posetili ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Keefe i predstavnici opštine Valjevo, a brojnim sugrađanima je predstavljen način na koji Agencija vrši monitoring kvaliteta vazduha, kao i tumačenje podataka koji se dobijaju tom prilikom.

Direktor Agencije, Filip Radović, razgovarao je sa đacima Valjevske gimnazije o značaju ove teme i potrebi za većim uključivanjem mladih u aktuelne probleme kako bi svi zajedno imali zdraviju životnu sredinu.

„Valjevo je izabrano kao svojevrstan simbol, jer želimo da ukažemo na značaj aerozagađenja, kroz edukaciju i razgovor o merama koje će biti primenjene kako bi pravazišli stanje koje je zatečeno“, rekao je tim povodom direktor Agencije Filip Radović.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti