Valensija – prestonica pametnog turizma

Foto-Ilustracija: Pixabay (jpedroza2k)

Valensija je proglašena “Evropskom prestonicom pametnog turizma 2022”. Jedan je od najposećenijih gradova Španije, a svi koji je tokom ovog leta posete mogu da obiđu Grad umetnosti i nauke – jedinstven kompleks muzeja i javnih ustanova kulture izgrađen u isušenom koritu reke Turije. Naime, zbog čestih poplava reka Turija je izmeštena iz samog centra grada, a u na mestu starog korita nikao je jedinstven park. 

Prema rečima Migela Anhela Pereza iz fondacije “Vizit Valensija”, grad kombinuje tehnologiju i dizajn sa kvalitetom života i nastoji da sve znamenitosti učini dostupnim svim posetiocima.

„Moto grada je „Pametni u srcu“, to znači biti održiv na ekonomski i ekološki način, poštovati životnu sredinu, lokalne zajednice i posetioce. Treba da dođete u Valensiju jer je ovo naša godina. Proglašeni smo prestonicom pametnog turizma, a svi posetioci mogu da uživaju u dobroj hrani, sportu, kulturi, noćnom životu, za svakog ima po nešto“, objašnjava Perez.

Kako je istakao mnoge turiste privlači spoj istorije i tradicije koji je fenomenalno uklopljen sa futurističkim izgledom nekih zgrada, što pojedinim delovima grada daje izgled kao da su iz 22. veka.

Valensija je jedan od najstarijih španskih gradova koji godišnje poseti oko 2,2 miliona ljudi. Prema podacima, više od 60 odsto posetilaca u Valensiju dođe kako bi posetilo Grad umetnosti i nauke, gde imaju priliku da vide Operu, interaktivni Muzej nauke, najveći akvarijum u Evropi.

Kroz Valensiju se protežu biciklističke staze dužine od 160 kilometara, što ljubiteljima dvotočkaša pruža mogućnost da na biciklima obiđu i vide sve znamenitosti grada.

Stanovnici grada posebno su ponosni na to što je grad prošle godine poneo titulu najzdravijeg grada na svetu. Rado ističu da su prvi počeli da mere ugljenični otisak turističkih aktivnosti, kao i da žele da postanu karbonski neutralni do 2030. godine.

Valensija ima dobru saobraćajnu infrastrukturu i odlično je povezana sa drugim gradovima, krasi je 20 kilometara duga plaža, čist vazduh i više od 300 sunčanih dana godišnje, mnogi je rado posećuju, a sve češće i ostaju da žive u njoj.

Nevena Đukić

Tekst je nastao u okviru projekta „Puls Evrope – Medijske posete EU“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti