Bitcoin – savremeno rudarenje na struju

Foto-Ilustracija: Pixabay (vjkombajn)

Prva menjačnica kriptovaluta u Srbiji ECD, juče je obeležila Bitcoin Pica dan i deceniju svog poslovanja. Pre 12 godina, jedan programer u Americi je platio 10.000 Bitcoina kako bi mu se dostavile dve pice. Te godine porudžbina je vredela 41 dolar, a danas 10.000 Bitcoina vredi više od 280 miliona dolara. Od 2010. godine kriptovalute su počele da osvajaju svet, a u kripto zajednici se Bitcoin Pica dan obeležava kao dan u kojem je Bitcoin iz digitalne sfere prvi put ušao u realan život.

ECD je prva i za sada jedina zvanična kripto menjačnica u Srbiji. Poslovanje je pokrenuto 2012. godine, a 2015. u rad je pušten prvi kriptomat za kupovinu BTC-a.

Bitcoin rudarenje zahteva potrošnju velike količine energije, što za posledice ima negativan uticaj na životinu sredinu.

Na pitanje kako je u Srbiji rešen problem struje, kada je reč o ovome, Marko Živković, direktor marketinga ECD navodi da je kod nas zakon predvideo da građani poseduju Bitcoine, i to legalno, kao što je legalno rudarenje Bitcoina, ali u našim propisima nije prepoznat, na neki poseban način, taj ekološki aspekt rudarenja, odnosno potrošnja struje i koja se energija koristi.

“Postoje lokalne inicijative da se te stvari regulišu, ali trenutno ne postoji zakonodavni okvir kada je o ovome reč”, dodaje Živković.

Rešenje velike potrošnje energije moglo bi da bude u prelasku na neke od obnovljivih izvora energije. Aleksandar Matanović, osnivač ECD, u vezi sa ovim navodi da je u Srbiji struja i dalje jeftina zbog čega ljudi nemaju finansijski motiv da prelaze na obnovljive izvore energije. Ipak u svetu je preko 50 odsto onih koji se bave Bitcoin rudarenjem već prešlo na alternativne izvore energije.

Matanović dodaje da profitabilnost u velikoj meri zavisi od energetske efikasnosti zbog čega se mnogo ulaže u iznalaženje rešenja da se energetska efikasnost poveća.

Pronalaženjem rešenja u ovoj industriji, omogućuje da se ona primene i u drugim oblastima, naročito tamo gde je važno da se umanji potrošnja energije.

“Ne postoji industrija kojoj profitabilnost toliko zavisi od cene struje i ne postoji niko drugi na svetu ko je više motivisan da ulaže u energetsku efikasnost od Bitcoin rudarenja”, ističe Matanović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti