Užice – Potpisan ugovor za energetsku sanaciju tri škole i jednog vrtića

Foto: Grad Užice

Vrtić i tri osnovne škole u Užicu uskoro će biti energetski sanirane. Ugovore o realizaciji ovog projekta potpisali su Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike i Dragan Stoimenović, zamenik direktora firme „Kredo“, koja će izvoditi radove, finansirane od strane Švajcarske vlade.

“Konkretni rezultati biće značajno smanjenje emisije štetnih gasova i finansijska ušteda. Emisija ugljen-dioksida biće niža za 80 odsto, a potrošnja će biti niža za 70 procenata. Pored toga, važno je i što će i deca i nastavnici dobiti kvalitetnije uslove“, rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je najavila da će već početkom godine biti raspisani javni pozivi za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela i pozvala građane i privredu da učestvuju u ovim projektima, rekavši da na tome treba zajedno da rade država, građani i privreda.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević se zahvalila Ministarstvu rudarstva i energetike na podršci, uz napomenu da Grad Užice ulaže posebne napore za unapređenje energetske efikasnosti. Kako je istakla u ovoj godini budžetom je opredeljeno 50 miliona dinara, a naredne gotovo 20 miliona više.

“Veoma nas je obradovalo potpisivanje ugovora za projekat kojim će biti revitalizovani objekti tri škole i jednog vrtića. Vrtić “Poletarac” dobiće gasni generator i novu stolariju, novu stolariju dobiće i Osnovna škola “Nada Matić” u kojoj će biti rekonstruisana i fiskulturna sala i sređen deo unutrašnjeg prostora. Posebno nas raduje što će konačno u potpunosti biti urađena energetska sanacija dve seoske škole. Osnovna škola Miodrag Milovanović Lune u Karanu dobiće uspostavljen sistem grejanja, novu fasadu i stolariju, dok će u Osnovnoj školi u Krvavcima pored fasade i stolarije, biti instaliran novi kotao za grejanje”, kaže dr Jelena Raković Radivojević, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da će kompletnu sanaciju osnovne škole u Gostinici, koja je prvobitno bila deo ovog projekta, Grad finansirati sredstvima iz budžeta tako da će to biti peti u potpunosti energetski revitalizovan objekat.

Vrednost radova je 1,8 miliona evra i izvodiće ih firma „Kredo“. Prema rečima Dragana Stoimenovića, zamenika direktora radovi počinju 17. januara i biće izvedeni u roku.

“Švajcarska podržava unapređenje energetske efikasnosti i zajedno radi sa Ministarstvom na sprovođenju projekata koji su deo zelene agende. Slavimo 30 godina saradnje i nastavićemo da budemo prisutni u ovoj oblasti“, rekao je Žan-Luk Eš iz Ambasade Švajcarske.

On je naglasio da će nakon izvedenih radova deca i nastavnici imati mnogo bolje uslove za rad i da je godišnja ušteda energije procenjena na oko 1300 megavata.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti