Užičani se udružili u uređenju javnih površina u svom gradu!

Grad Užice će sufinansirati u 2019. godini projekte od javnog interesa kroz sprovođenje akcije „Užički program lokalnog partnerstva“ koji omogućava neposredno učešće građana u rešavanju dela problema lokalnih zajednica u saradnji sa Gradom Užicem. Sredstva za ove namene obezbeđena su kroz naplatu poreza na imovinu.

Foto: Grad Užice

„Gradsko veće je na predlog Konkursne komisije donelo odluku o dodeli sredstava za projekat Užički program lokalnog partnerstva ‘Udružimo se’ za 13 projekata. Reč je o projektu koji je prepoznat i u Srbiji kao primer dobre prakse, jer predstavlja novi pristup u kreiranju i trošenju budžetskih sredstava. Za ovaj projekat koji omogućava da naši sugrađani predlažu ideje za uređenje javnih površina iz njihovog okruženja, u budžetu je opredeljeno pet miliona dinara“, rekao je Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za oblast finansija.

„Imali smo 19 predloga projekta, Konkursna komisija je izvršila uvid u sve podnete prijave i rangirala 13 predloga. Reč je o 13 lokacija, od kojih se osam lokacija nalazi u samom gradu, dve lokacije u Gradskoj opštini Sevojno i preostale tri u našim selima. Projekti koji su odbijeni ne znači da se neće raditi u narednom periodu jer je za pojedine Grad Užice kroz druge načine planirao da finansira uređenje tih javnih površina, a neke ćemo realizovati iduće godine kada bude izašao novi konkurs. Projekti koji su prošli mogu da krenu sa realizacijom već od danas i nadamo se da će do kraja godine svih 13 biti završeno“, istakao je Petković.

Grad Užice sufinansira projekte pojedinačne vrednosti do 500.000 dinara. Obaveza građana koji pokreću inicijativu je učešće od 10 odsto kroz volonterski rad. Reč je o uređenju javnih površina, kao što su sportski tereni, dečija igrališta, staze, šetališta, izletišta, pristupi za osobe sa invaliditetom, prostori ispred stambenih zgrada i slične lokacije.

„Kroz projekat ‘Udružimo se’, moguće su aktivnosti vezane za realizaciju urbanog identiteta Grada Užica i formiranje malih javnih površina koji se transformišu na način koji je prilagođen aspektima i potrebama naših sugrađana i naravno mogućnosti koje su ostvarene kroz korišćenje tih neformalnih instrumenata u urbanizmu, a to su participacija građana i njihovo uključenje u realizaciju aktivnosti“, rekla je Ruža Penezić, arhitekta i dodala, „ove godine je Grad prvi put uključen u takve aktivnosti koje će se nadamo se popularizovati i dati mnogo veći doprinos kasnije i u realizaciji i očuvanju i održavanju takvih javnih površina“.

„Javili smo se na poziv Grada Užica i konkurisali za uređenje javne površine ispred naše zgrade u Ulici Heroja Jerkovića. Zahvljujemo se Gradu što su izašli u susret i podržali naš projekat uređenja parkića za rekreaciju, odmor i druženje koji nama puno znači,  jer je reč o velikom naselju, gde ima mnogo male dece, ali i starijih sugrađana“, istakao je Dejan Topalović, predstavnik stanara ovog dela grada.

Izvor: Grad Užice

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti