Ušteda energije i smanjenje emisije CO2 u fabrici bojlera Tiki

Resalta otpočinje rad na 11. projektu sa grupom Gorenje u fabrici bojlera Tiki u Srbiji

Foto: Gorenje

Resalta započinje projekat osvetljenja u Staroj Pazovi za fabriku bojlera Gorenje Tiki koja je član grupe Gorenje. Gorenje Tiki spada u prvih pet najvećih proizvođača bojlera u Evropi. Sa njihovih šest montažnih linija godišnje izađe pola miliona malih, srednjih i velikih grejača vode.

Resalta će renovirati rasvetu u proizvodnoj hali fabrike zamenom 982 fluorescentne svetiljke sa 905 LED svetiljki. Ove mere će poboljšati uslove osvetljenja i prilagoditi ih najboljim industrijskim standardima, a istovremeno će  instalisana snaga biti smanjenja za 120 kW. Smanjeni kapacitet će generisati uštede energije od 892 MWh svake godine za Gorenje Tiki.

I životna sredina će osetiti blagodeti primene ovog projekta – godišnje emisije CO2 biće smanjenje za 437 tona.

Projekti obnove rasvete su isplativi i tehnološki jednostavan način poboljšanja energetske efikasnosti i stvaranja neposrednih rezultata, postizanja energetskih i financijskih ušteda uz smanjenje emisija CO2.

LED osvetljenje je energetski efikasno rešenje jer troši manje struje nego fluorescentna alternativa, sa dužim životnim ciklusom.

Ovo je 11. projekat Resalte u okviru grupe Gorenje. Resaltino partnerstvo sa Gorenjem obuhvata tri zemlje i započelo je 2012. godine sa prvim projektom osvetljenja u Velenju, sedištu Gorenja. Od tada su Resalta i Gorenje zajedno realizovali dva projekta CHP, dva projekta hlađenja, energetski pregled, instalirali sistem upravljanja energijom, obnovili stanicu komprimovanog vazduha u Velenju i instalirali kotlove na prirodan gas i CHP jedinicu u fabrici Mora Moravia u Češkoj.

Osim toga, Resalta je realizovala projekat u  poslovnoj zgradi Staklopan u Beogradu, koja je takođe deo Grupe Gorenje. Zajednički projekti su smanjili emisije CO2 za preko 5.000 tona godišnje i uštedeli hiljade MWh energije za klijenta.

Izvor: Gorenje/Resalta

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti