Obeleženo dve godine od proglašenja rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“

Prošle su dve godine od proglašenja rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ pod pokroviteljstvom UNESCO i ove godine se svečano obeležilo u Bačkom Monoštoru.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine

Nije slučajno izabrano mesto obeležavanja, poznato kao biser Gornjeg Podunavalja i ostrvo u vojvođanskoj ravnici, Bački Monoštor je selo koje živi u harmoniji sa prirodom, okruženo rekom Dunav, Velikim Bačkim kanalom, Kanalom DTD i rukavcima velike moćne reke.

Lepotu Bačkog Monoštora upotpunjuju i šume u okviru Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, jedno od četiri zaštićenih područja rezervata biosfere „Bačko Podunavlje”.

Predstavnici pokrajinskog sekretarijata, dr Ratko Bajčetić, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara i stručni saradnik mr Olivia Tešić, prisustvovali su svečanom obeležavanju proglašenja rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“, koji se održavao u okviru festivala „Regeneracija Dunava“ u Bačkom Monoštoru.

Svečani skup su organizovali udruženje građana „Podunav” iz Bačkog Monoštora u saradnji sa Svetskim fondom za prirodu – WWF i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, čiji su predstavnici Marko Tucakov i Sara Pavkov promovisali monografiju Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje”, koja je štampana (2018) u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Istim povodom, obeležavao se Dan evropskog Amazona (Prekograničnog UNESCO Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav), datum 14. jul je izabran u spomen na Martina Šnajdera Jakobija (1956-2012), iz organizacije EuroNatur, jedan od prvih utemeljivača ideje o uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere duž Mure, Drave i Dunava, kao i začetnika ideje o penta-lateralnom prekograničnom rezervatu biosfere, kojim će zajedno upravljati države Srbija, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Austrija.

S tim u vezi, trenutno je u pripremi nominacija Evropski Amazon, po rečima Duške Dimović iz WWF-a. Na ovom području tri reke, Mura, Drava i Dunav formiraju 700 kilometara dug zeleni pojas koji će se sastojati od preko 13 zaštićenih područja koja povezuju skoro milion hektara jednog od najvažnijih rečnih sistema u Evropi.

U nastavku programa, organizovan je obilazak vlažnih livada i bare „Semenjača” na području „Štrbac” u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje” kao i vožnja brodićem na Velikom Bačkom Kanalu.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti