Uspešna implementacija projekta „Stvaranje društva bez otpada” u Sremskoj Mitrovici

Foto – ilustracija: Pixabay

Zahvaljujući projektu „Stvaranje društva bez otpada”, u Sremskoj Mitrovici je smanjena količina smeća i razvijena svest o zaštiti životne sredine među decom. Ovaj projekat je deo IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije čiji je budžet oko 670 hiljada evra.

Zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice gospodin Tomislav Jankovićizjavio je da su na osnovu ranije saradnje, dve servisne kompanije, Unikom iz Osijeka i JKP Komunalije iz Sremske Mitrovice, počele da razvijaju projekat kroz koji su učile jedna od druge i razmenjivale iskustva. Rezultati projekta su smanjena količina gradskog otpada koja se odnosi na regionalnu deponiju i više kontejnera za reciklažu plastike, kartona i papira.

Kao deo projekta, JKP Komunalije su obezbedile postavljanje 32 takozvana ostrva reciklaže u Sremskoj Mitrovici za primarno razvrstavanje otpada (PET i druge vrste plastike i karton), kao i podelu 1,000 plavih kanti domaćinstvima i isto toliko kanti za kompost. Uvođenje reciklažnih ostrva i distribucija kompostera obezbediće građanima infrastrukturu za primarno razvrstavanje otpada, smanjiti količinu otpada na javnoj deponiji za oko 800 tona – do 620 tona biorazgradivog otpada, oko 60 tona papira i 100 tona plastike. Oko 40 kanti za primarno razvrstavanje otpada podeljeno je obdaništima, osnovnim i srednjim školama, a postavljeno je i sedam mini eko-ostrva.

izvor: europeanwesternbalkans.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti