Usluge javnog prevoza u Srbiji se ne mogu koristiti bez zaštitne maske i rukavica

Krizni štab Vlade Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 objavio je ove nedelje Instrukciju za organizovanje javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza u primeni mera prevencije, sprečavanja širenja i smanjenja rizika bolesti KOVID-19.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ponovno uspostavljanje javnog prevoza u Novom Sadu i Kragujevcu je najavljeno za 4. maj, a u Beogradu i Nišu za 8. maj.

Prema instrukciji, proces će se odvijati fazno. Prioritet će biti zaposleni (prva faza), slede studenti i đaci (druga faza), potom nezaposleni, turisti i ostala lica (treća faza) i na kraju stariji od 65 godina (četvrta faza). Trajanje pojedinačnih faza će određivati jedinice lokalne samouprave u skladu sa preporukama tamošnjih instituta ili zavoda za javno zdravlje, stoji u dokumentu.

Šoferi, ostalo službeno osoblje poput redara, konduktera i kontrolora i putnici obavezani su da u vozilima javnog prevoza koriste zaštitnu opremu (masku i rukavice). Osobama koje ne upotrebljavaju masku i rukavice na pravilan način neće biti dozvoljen ulazak.

Vozačka kabina mora da bude odvojena fizičkom barijerom od putničkog dela (plastična ili neka druga pogodna pregrada).

Korisnici javnog prevoza ukrcavaće se na jednim vratima (prednjim ili zadnjim), a na vozilima će biti jasno istaknuto koja se vrata koriste za ulazak, a koja za izlazak. U unutrašnjosti će biti označen pravac kretanja putnika, od ulaza ka izlazu.

Na ulaznim vratima nalaziće se redar koji će proveravati da li se poštuju pravila o nošenju zaštitne opreme, davati uputstva i vršiti proveru validacije voznih isprava, kao i druge radnje neophodne za sigurnost zaposlenih i korisnika javnog prevoza.

Udaljenost će biti napravljena i između ljudi na sedećim mestima i između onih koji stoje.

Kao mere predostrožnosti, uvedeno je i pojačano dezinfikovanje vozila, prirodno provetravanje pre i posle svake pojedinačne vožnje i obustavljanje rada klimatizacije. Preporučuje se da prozori budu otvoreni, ukoliko vremenske prilike to dozvole.

Pravilnik o ponašanju u javnom prevozu biće postavljen na stajalištima, navodi Krizni štab.

Instrukcija je dostupna OVDE.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti