Uređajima „klimerko“ mere zagađenje vazduha u Vranju i Bujanovcu

Foto-ilustracija: Pixabay

Novo ekološko-planinarsko udruženje „B’š prirodno“ je nabavilo 10 uređaja za merenje kvaliteta vazduha u Vranju i 2 za Bujanovac, a na različitim lokacijama u tim mestima će biti postavljeni naredne nedelje. Uređaji se zovu „klimerko“ i mere čestice PM10, PM2,5 i PM1, kao i temperaturu, vlažnost vazduha i vazdušni pritisak.

Novo udruženje iz Vranja, koje se bavi zaštitom i unapređenjem životne sredine, je u saradnji sa udruženjima Eko Surdulica i Eko Srbija nabavilo ukupno 12 uređaja, a okviru projekta „Vazduh građanima“.

„Uređaji imaju zanimljiv naziv ‘klimerko’. Jedan klimerko je već instaliran i meri zagađenost vazduha, a ostali uređaji biće instalirani širom grada u toku sledeće nedelje. Prvi rezultati uređaja koji je postavljen u Vranju pokazuju konstantnu koncentraciju PM čestica iznad 50 μg/m³ što je vrlo zabrinjavajuće. Kakav vazduh dišu Vranjanci tačnije ćemo znati kada budu instalirani i ostali uređaji tokom naredne nedelje“, navode iz „Eko Srbije“.

Podatke o zagađenosti vazduha građani mogu da vide na sajtu klimerko.org.

Više informacija o novom udruženju je dostupno na njihovoj Fejsbuk stranici i grupi.

Inače, kvalitet vazduha u Vranju se meri i u Zavodu za javno zdravlje, kod „Pete škole“, a mere ga i članovi udruženja „Borino i evropsko Vranje“.

Izvor: Južne Vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti