Unapređenje sistema upravljanja ambalažnim otpadom u FBiH

 

Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma
Foto: Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma

Federalna ministarka zaštite životne sredine i turizma Edita Đapo održala je radni sastanak sa predstavnicima ovlašćenih operatera sistema EKOPAK i EKOŽIVOT, na kojem je razgovarano o unapređenju sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.

– Naš cilj je da u Bosni i Hercegovini unapređenjem sistema upravljanja ambalažnim otpadom bude osigurano očuvanje prirodnih resursa i zaštita životne sredine, te razvoj savremenih ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje ambalaže, kazala je ministarka Đapo.

Na sastanku su razmatrani i usaglašeni sadržaji uredbi koje regulišu ovu oblast, a ministarka Edita Đapo je pojasnila da njihovo donošenje ima za cilj da, u skladu s direktivama i praksom Evropske unije, budu utvrđeni jasni i precizni kriterijumi obračuna i načina plaćanja naknada, definisanje načina raspodele i ulaganja prikupljenih naknada za proizvode koji nakon upotrebe postaju ambalažni, električni i elektronski otpad, kao i izveštavanje o količini i vrsti proizvedenih i uvezenih proizvoda, način i rokovi izveštavanja. Takođe, uredbama će biti utvrđeni obveznici plaćanja naknada, kriterijumi za obračun i visine naknada.

Neophodno je vođenje evidencija i izveštavanje, jer je to jedini način provere i kontrole stvarnog stanja otpada s obzirom da se trenutno na tržište FBiH plasiraju hiljade tona ambalaže nepoznatog porekla.

Najveći problem je što u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji nadležna institucija koja bi vršila monitoring stanja u oblasti upravljanja otpadom.

Izmenama  i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, koji je usvojen krajem 2017. godine, predviđeno je uvođenje Informacionog sistema upravljanja otpadom sa podacima o svim vrstama otpada, infrastrukturi i subjektima koji će biti dati na upravljanje Fondu za zaštitu životne sredine Federacije BiH, čime će ovaj problem biti delimično rešen, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti