UN važan partner u zelenoj ekonomiji i smanjenju energetskog siromaštva

Foto: Vlada Republike Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob o zelenoj ekonomiji, energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti i energetike.

Mihajlović je rekla da su veliki izazovi pred nama, posebno kada je reč o zelenoj agendi i zelenoj ekonomiji, povećanju energetske efikasnosti i većem korišćenju obnovljivih izvora energije.

„Ministarstvo priprema izmene tri važna zakona – o energetici, rudarstvu i energetskoj efikasnosti, kao i izradu potpuno novog zakona o obnovljivim izvorima energije. Osnovaćemo fond za energetsku efikasnost, koji će umnogome unaprediti kapacitete u ovoj oblasti, a radimo i na digitalizaciji sektora rudarstva i energetike zarad stvaranja boljih uslova poslovanja za investitore“, najavila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović, koja predsedava i Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost, istakla je da će u narednom periodu posebna pažnja biti usmerena na rodne aspekte energetskog siromaštva i energetske efikasnosti, te da očekuje dobru saradnju sa Delegacijom EU i UN Women u ovom procesu.

Žakob je istakla da će dobra saradnja biti nastavljena i da je podrška Delegacije Evropske unije u Srbiji neupitna.

„Aposlutno smo spremni da zajedno sa drugim partnerima, pre svega Evropskom unijom, podržimo vaše aktivnosti i projekte. U skladu sa Agendom 2030 i ciljem da ne ostavimo nikoga iza, želimo da stavimo fokus i na posebno ranjive grupe. Zelena ekonomija, socijalna zaštita i ljudska prava visoko su na našoj agendi“, poručila je ona.

Izvor: Vlada Republike Srbije

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti