Proglašeni pobednici foto-konkursa „Natura 2000 u kadru“

Foto: Promo

Nakon jedanaest dugih nedelja došli smo do trenutka koji smo svi sa nestrpljenjem čekali – proglašeni su pobednici foto-konkursa „Natura 2000 u kadru“!

Iako je foto-konkurs završen još 27. novembra, morali  smo još neko vreme da vas držimo u neizvesnosti. Žiri je (i to složno tvrde!) imao težak zadatak, i odabrati pobednika nije bilo ni malo lako.

Tokom takmičarskog perioda pristiglo je više od 1500 fotografija, a žiri je svake nedelje marljivo radio ne bi li odabrao tri najbolje u moru sjanih trenutaka zabeleženih aparatima učesnika konkursa.

U finale ušle su 34 fotografije, a najbolja tri rada su u četvrtak uveče nagrađena. Završna ceremonija održana je u onlajn formatu na Fejsbuk stranici EU Info Centra.

Glavne teme na koje su fotografi amateri i profesionalci odgovorili bile su: zaštićena prirodna područja i prirodne lepote, biljni i životinjski svet, kao i aktivnosti ljudi u prirodi (održiva poljoprivreda, turizam i druge aktivnosti). Cilj i namera ovog foto-konkursa bila je da se povežu važnost očuvanja biodiverziteta sa raznolikostima prirodnih pejzaža u Srbiji, sa naglaskom na vrstama koje će biti deo buduće mreže Natura 2000, kao i da se javnosti pokažu lepote prirode u Srbiji, a građani motivišu i podsete na značaj očuvanja okoline i opstanka raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta.

Članovi žirija su bili: Vođa projekta EU za Naturu 2000 u Srbiji Ana Injigo, menadžer projekta u Delegaciji EU zadužen za životnu sredinu i klimatske promene Antoan Avinjon, menadžer projekta iz Ministarstva zaštite životne sredine – sektor za očuvanje prirode i klimatske promene Snežana Prokić, fotograf Bojan Džodan, multimedijalna umetnica Mina Radović i glavna urednica Energetskog portala Nevena Đukić.

Danima se osećala napetost u vazduhu dok su članovi žirija većali o pobedniku. Verujte – nije im bilo lako!

Na početku cereonije učesnicima se najpre obratila menadžerka projekta iz Ministarstva zaštite životne sredine – sektor za očuvanje prirode i klimatske promene Snežana Prokić, koja je svima poželela dobrodošlicu rekavši kako je mreža Natura 2000 međunarodna ekološka mreža zaštićenih područja koja su svrstana u dve kategorije shodno Direktivi o staništima i Direktivi o pticama. Ovaj projekat podržava Ministarstvo zaštite životne sredine kako bi uspostavili prvu listu potencijalnih lokacija u Srbiji koje će biti deo evropske mreže Natura 2000.

Ana Injigo je čestitala svima na divnim fotografijama biodiverziteta i pohvalila čitav projekat Natura 2000 koji je zaživeo u Srbiji još decembra 2019. godine.

„Svi učesnici su pokazali kakve su neverovatne snimke sposobni da naprave i koliko su široke mogućnosti koje im priroda pruža. Gledajući u njih, mogli smo da zamislimo i osetimo kao da smo na toj lokaciji i da vidimo nešto što nikada ranije nismo videli“, objasnila je Injigo.

Foto: Facebook/Printscreen

Sledeći član žirija bio je Bojan Džodan, on je zahvalio svima koji su doprineli da se jedan ovakav foto-konkurs realizuje i istakao je koliko je važna podrška projektima ovog tipa. Kako je naglasio, broj pristiglih fotografija varirao je svake nedelje – nekada ih je bilo 150, a nekada i preko 350!

„Mislili smo da je teško suziti izbor na 15 fotografija svake nedelje i odabrati tri pobedničke, a u stvari nismo ni znali koliki nas posao čeka u samom finišu takmičenja, kada smo od najboljih među najboljima morali da odaberemo samo tri pobedničke“, „požalio“ se Bojan.

Džodan je još jednom ponovio da će pobednik odneti vrednu nagradu u iznosu od 6o.000 dinara, dok će drugoplasirani dobiti 45.000 dinara, a treće mesto čeka suma od 35.000 dinara. Novac je namenjen da se iskoristi u vidu vaučera za kupovinu foto-opreme.

„Važno je da dok uživate u ovim lepim prizorima imate na umu da je priroda oko nas ugrožena i da smo mi glavni krivci za to svojim ponašanjem prema njoj“, podsetio je Bojan i najavio Minu Radović koja je imala tu čast da proglasi trećeplasiranog učesnika.

„Veliko mi je zadovoljstvo da budem deo tima koji je u vanrednim okolnostima pronašao način da organizuje jedno ovakvo takmičenje. Neki radovi su me iznenadili svojom snagom i ekspresivnošću i moram da naglasim da je nagrada trenutni izbor i da će mnoge koje nisu zauzele prvo, drugo ili treće mesto naći svoj dalji put ka publici“, rekla je Mina.

Foto: Anica Zupunski

Treće mesto i novčanu nagradu u iznosu od 35.000 dinara osvojila je Anica Zupunski za fotografiju Tiski cvet.

Anica Zupunski je od 2000. godine član Foto kino i video Saveza Vojvodine, a od 2006. godine i Foto Saveza Srbije koji joj je 2009. godine dodelio zvanje „Fotograf prve klase“ kao priznanje za izlagački rad na polju fotografije. Sedam godina kasnije postaje nosilac zvanja Excelence FIAP – internacionalnog Foto Saveza fotografske umetnosti. Učestvovala je na preko 500 kolektivnih izložbi u zemlji i svetu, a dobitnik je više nagrada i priznanja.

„Hvala žiriju i celokupom timu na ovoj manifestaciji. Veliki je poduhvat okupiti ovoliki broj fotografa. Radujem se što je moj cvet ponovo poleteo! Nagrađena fotografija je do sada prikazana na 18 izložbi i odnela je šest nagrada. Tiski svet nastavlja da leti“, rekla je Anica.

Na pitanje kako vidi vezu između medicine i fotografije (Anica je doktorka po struci), ona kaže da je to za nju iskorak u svet lepote.

„Sustina medicine je odnos prema coveku, kao i velika ljubav i poštovanje života koje čovek nosi u sebi –  svaki život je dostojan i zaslužan celokupne pažnje lekara. Moja profesija je odraz sklonosti ka takvom odnosu i postojanju. Svi imamo potencijal koji iskazujemo na razne načine. Fotografija je za mene taj način, način da doživim svoje biće“, objasnila je ona.

Nevena Đukić se zahvalila učesnicima na uspešnom takmičenju i fenomenalnim fotografijama koje su poslali.

Foto: Violeta Milutinović

„Odlične fotografije su me samo još više uverile u prirodne lepote naše zemlje. Svaka poslata fotografija je bila očaravajuća na svoj način, a vreme i strpljenje uloženo u svaku od njih je, vidi se, bilo veliko. Veliko kao i prkos nekih životinja koje su se našle među njima“, rekla je Nevena i tako odala drugoplasiranog takmičara.

U pitanju je Violeta Milutinović i njena fotografija Prkos.

Violeta MIlutinović je do sada bila učesnik na preko 250 izložbi fotografija u više od 30 zemalja i dobitnik je preko 200 pohvala i nagrada. Do sada je imala deset samostalnih izložbi fotografija, a nosilac je zvanja Кandidat majstor fotografije Foto saveza Srbije i zvanja EFIAP (Excellence FIAP).

„Veliki sam zaljubljenik u prirodu i svakom takmičenju se iznova radujem. Suprug i ja planiramo uskoro novo putovanje i nove fotografije. Na red je došao vuk – on mi jedini nedostaje u kolekciji fotografija. Čekaćemo savršen trenutak koliko god da treba“, uz osmeh je ispričala Violeta.

Fotografija za koju je dobila nagradu je nastala 2012. godine tokom boravka na Carskoj bari – „poslednje lepe zime“, kaže ona.

„Velika bela čaplja i kormoran su stajali pored zaleđene vode čekajući svoj „ulov dana“. Kako se kormoran pokazao kao boji lovac, čaplja je pohitala ka njemu da mu ukrade večeru. Taj trenutak je ostao zauvek zabeležen, i zahvaljujući vama, i nagrađen. Nikada ne znate šta ćete videti i ko će vas pojuriti ili iznenaditi. Nekada na pravi trenutak čekate minutima, nekada satima. To je čarolija ove priče!“, rekla je za kraj ona.

Pre proglašenje pobednika, Antoan Avinjon je potvrdio sve što su njegove kolege iz žirija prenele kao utiske konkursa i dodao kako se iza svake fotografije može osetiti strast koja je dovela do njene realizacije.

„Ovo su zaista najbolji od najboljih. Hvala svima na inspiraciji, pružili ste na uvid u nešto izvan svih nevolja sa kojima se svakodnevno suočavamo. Jednoglasno smo došli do pobednika. Njegova fotografija je visokog kvaliteta i u teško vreme je pokazala nešto blisko našim srcima, trenutak zabeležen na njoj govori puno toga. Nadam se da će se uskoro ostvariti uslovi da i šira javnost uživa u ovoj i svim ostalim fotografijama“, rekao je Antoan.

Foto: Levente Szekeres

To je to! Došli smo do finala velikog finala – pobednik je Levente Sekereš i njegova fotografija pod nazivom Hranjenje.

Levente Sekereš se od 2011. godine bavi fotografisanjem prirode i za to vreme bio je dobitnik mnogobrojnih nagrada i učesnik nekoliko izložbi kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Tokom svoje fotografske karijere više od 40 fotografija mu je bilo visoko rangirano na raznim konkursima. Trenutno studira na Poljoprivrednom fakultetu.

Nažalost, zbog ispitnih obaveza nismo bili u prilici da porazgovaramo sa Leventeom, ali se njegov otac Oto, koji je i sam fotograf, zahvalio na nagradi i izrazio zadovoljstvo što su prepoznali talenat njegovog sina i nagradili ga na ovaj način.

Avinjon mu se na samom kraju zahvalio što širi ljubav prema fotografiji i prema prirodi na mlađe generacije i poželeo da Levente položi ispit zbog kojeg nije mogao lično da prisustvuje ceremoniji dodele nagrada.

„Na sledećem takmičenju očekujemo da i Vi učetvujete i pokažete svoje znanje“, rekao je Antoan obrativši se Leventeovom ocu.

Izložba najuspešnijih fotografija zbog specifične epidemiološke situacije je odložena i biće održana kada se za to steknu uslovi, najverovatnije tokom proleća 2021. godine.

Do narednog konkursa, pozivamo vas da pogledate sve fotografije koje su nam ulepšavale dane u proteklim nedeljama!

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti