Umesto stene, alpinisti u Kopenhagenu dobijaju zgradu elektrane za rekreaciju

Elektrana na smeće sa skijaškom stazom na krovu sada ima još jednu atrakciju koja će privući alpiniste i sve ljubitelje ovog ekstremnog sporta.

Foto: Facebook (screenshot)

CopenHill, zgrada u kojoj se spaljivanjem otpada proizvodi energija za toplu vodu i grejanje, i koja na svom krovu ima stazu za skijanje, dobila je i najviša veštačka stena za penjanje na svetu.

Zgrada koju je projektovao slavni BIG već je bila dovoljno upečatljiva, ali sa ovom atraktivnom dodatnom aktivnošću visokom 80 metara svakako će privući još više pažnje ali i posetilaca.

Fasada objekta, izvedena u kombinaciji stakla i aluminijuma, sada je razigrana neočekivanom zonom čija površina, od 1.200 kvadratnih metara, predstavlja izazov za ljubitelje ovog ekstremnog sporta.

Kompanija „Walltopia“, koja se bavi izgradnjom stena za penjanje (free climbing), zadržala je jedinstveni obrazac fasade kombinovan otvorima i blokovima, uz dodatak neophodnih elemenata kako bi se omogućilo penjanje uz fasadu u kontinuitetu, piše Newatlas.

Sa visinom od 80 metara, zid je podeljen u četiri zone kako bi penjači mogli da prave potrebne pauze tokom njihovog uspona ka vrhu. Takođe, zid nudi penjanje različitih stepena težine, gde je najlakši naravno zoniran pri dnu i sve postaje teže sa većim usponom.

Pročitajte više na portalu Gradnja!

Autorka: Anđela Aleksić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti