Uklonjen kontroverzni film „Planeta ljudi“ sa Jutjuba

Pošto je kontroverzni film „Planeta ljudi“ uklonjen sa „Jutjuba“, Majkl Mur, čuveni dokumentarista, i Džef Gibs nezadovoljni su zbog cenzure.

Foto: YouTube (screenshot)

Film je posvećen trenutnom stanju planete i životne sredine, ali i kritikama ekološkog pokreta, koji je po mišljenju autora filma krenuo pogrešnim putem. Najnoviji dokumentarni film „Planeta ljudi“, čiji je producent Majkl Mur, a reditelj Džef Gibs, uklonjen je sa „Jutjuba“, iako je bio besplatan. Problem su autorska prava na kadrove koji traju četiri sekunde, a prikazani su u filmu.

Sporni su argumenti zelenih izvora energije, energije vetra i solarne energije, koji su neodrživi.

Film je imao oko osam miliona pregleda.

„Ovaj pokušaj uklanjanja našeg filma i sprečavanje javnosti da ga vidi je gadan čin cenzure od strane političkih kritičara planete. Zloupotreba zakona o autorskim pravima za gašenje filma, koji je otvorio ozbiljnu temu za razgovor o tome kako su se delovi ekološkog pokreta dogovorili sa Vol stritom i takozvanim ‘zelenim kapitalistima’“, istakao je Mur.

Foto: YouTube (screenshot)

„U mom filmu apsolutno nema kršenja autorskih prava. Ovo je samo još jedan pokušaj protivnika filma da oduzmu pravo na slobodu govora. Pregovaramo sa Jutjubom, kako bismo rešili problem“, istakao je Gibs.

Majkl Mur poznat je po svojim radovima kojima razotkriva brojne globalne trendove, a Gibs je bio koproducent još nekih filmova ovog dokumentariste.

Film je postavljen na Međunarodni dan planete Zemlje i bio je besplatan za gledanje mesec dana.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti