Uginuo poslednji sumatranski nosorog u Maleziji – vrsta izumire usled krčenja šuma i krivolova

Sumatranski nosorog je u Maleziji zvanično izumro nakon što je nedavno uginuo poslednji primerak ove vrste u pomenutoj zemlji na jugoistoku Azije. Dvadesetpetogodišnja ženka Iman je život okončala juče, 23. novembra, na ostrvu Borneo. Prema saopštenju vlasti, bolovala je od raka i preminula je prirodnom smrću. Poslednji maležanski mužjak sumatranskog nosoroga Tam je uginuo u maju ove godine.

Foto: Wikipedia/26Isabella

Iako su nekada nosorozi bili izuzetno rasprostranjeni na azijskom kontinentu, sada se nalaze na ivici istrebljenja zbog gubitka staništa, odnosno krčenja ogromnih prostranstava pod drvećem, kao i krivolova i trgovine njihovim rogovima usled narodnog verovanja da poseduju magijska i lekovita svojstva. Rizik za njihov nestanak dodatno pojačava izdeljenost njihove populacije i izolovanost jedinki koja uzrokuje nemogućnost razmnožavanja.

Jedna od konzervacijskih mera koju su Maležani isprobali je i „in vitro“ oplodnja, ali ona nije urodila plodom.

Stručnjaci procenjuju da u divljini trenutno ima oko sto sumatranskih nosoroga, a oni pesimističniji navode da ih je tek oko trideset. Žive uglavnom na sumatranskim i indonežanskim ostrvima.

Najmanja su vrsta u sklopu porodice nosoroga, a pored njih, postoje još četiri – dve u Aziji i dve u Africi.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti