U Vršcu postavljena nova LED rasveta

Foto: Invictus media

Savremeni sistem javne rasvete, koji štedi električnu energiju i ekološki je prihvatljiv, postavljen je u Vršcu. Zamenjeno je 5.600 svetiljki i zahvaljujući novom sistemu ostvaruje se ušteda više od 70 odsto električne energije.

Grad Vršac se opredelio za javno privatno-partnerstvo i prema procenama za period od 12 godina, koliko traje ugovor, uštedeće se oko 379.000 evra. Sistem koji je postavljen mnogo je povoljniji po životnu sredinu, bezbedniji je za stanovništvo i saobraćaj. Zamenjeni sistem LED javne rasvete smanjuje emisiju ugljen-dioksida (CO2) koja se procenjuje za oko 6.200 tona svake godine odnosno više od 74.400 tona za 12 godina, a vek trajanja Minel Schreder LED svetiljki je 25 godina, skoro duplo duže od ugovora.

Obaveza privatnih partnera Smart Energy Investment Kft i AD Tehnika Vršac, je da pored obezbeđivanja finansiranja investicije u celosti, održava sistem javne rasvete i obavlja sve neophodne tehničko-tehnološke funkcije tokom ugovorenog perioda.

,,Realizacijom ovog projekta, smanjen je rizik od povećanja cena električne energije koja je izvesna u procesima evrointegracija i sprovođenja jedinstvenih politika cena u EU, i na taj način eliminisano je povećanje troškova za javnu rasvetu u budućnosti. Dobili smo ekološki prihvatljiv sistem. Grad će upravljati sistemom i plaćaće znatno umanjene troškove utrošene električne energije i naknadu privatnom partneru za sprovedene mere energetske efikasnosti. Ukupni troškovi javnog partnera će trajno biti niži od nivoa postojećih troškova utroška električne energije i održavanja. Privatni partner je sproveo sve potrebne radnje od faze projektovanja, dobijanja dozvola, realizacije investicije do završetka projekta i preuzima svih finansijskih i tehničkih rizika. Na ovaj način nadležni su građanima omogućili savremenu, ekonomičnu, bezbednu i ekološki prihvatljivu javnu rasvetu“, objašnjavaju iz grada Vršca.

Izvor: Invictus media

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti