U Vrbasu počela izgradnja vodovoda u vrednosti od 4,1 milion evra

U Vrbasu je počela izgradnja vodovoda koji će sa izvorištem i fabrikom vode uskoro spojiti Kucuru i Savino Selo. Vrednost ove investicije je 4,1 milion evra i podrazumeva izgradnju vodovoda dugog 14 kilometara. Početku radova, uz domaćine iz Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“, prisustvovali su dr Miloje Obradović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Joahim Kancler, rukovodilac projekta u ime konsultantske kuće SETEC, i Milan Glušac, predsednik Privremenog organa opštine Vrbas.

Foto: Opština Vrbas

„Sagledavajući kompletan problem vodosnabdevanja u opštini Vrbas, posebno zbog proglašenja vode u naseljenim mestima tehničkom, odlučili smo se da pripremimo svu neophodnu projektno tehničku dokumentaciju, a zatim uz podršku nadležnog ministarstva uspeli da dođemo do rešenja koje će trajno otkloniti ovaj problem. Podršku smo dobili i od Nemačke razvojne banke – KfW, i njihovog projektantskog tima SETEC, a dogovoreno rešenje predviđa povećanje kapaciteta na izvorištu u Vrbasu i distribuciju pitke vode u mesta opštine. Da bi do ovoga stigli morali smo puno toga prethodno uraditi u oblasti vodosnabdevanja. Značajno smo smanjili gubitke, sa 42 odsto na 24 odsto, izbušili smo dva nova bunara, revitalizovali 13 starih, zatim zamenili smo 300 ventila u šahtovima u gradu, koji, inače, nisu menjani 50 godina. Takođe, zamenili smo 13 bunarskih i 31 fekalnu pumpu i automatizovali i energetski optimizovali ceo sistem, kao i zamenili čak 15.000 vodomera od kojih se više od pola daljinski očitava, po čemu smo prvi u Srbiji. Sve ovo je bilo neophodno da bi stigli do projekta koji je započet danas i koji će pitku vodu dovesti do slavina svih potrošača“, rekao je Glušac.

Državni sekretar dr Miloje Obradović izrazio je zadovoljstvo zbog početka radova na povezivanju vrbaskog vodovoda sa Kucuruom i Savinim Selom, posebno ističući da je za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uvek važno da potpisani ugovori, što je bio prvi korak u ovom projektu, dožive realizaciju u praksi. „Uz podršku koju smo dobili od Nemačke razvojne banke danas smo ušli u prvu fazu radova, vrednu nešto više od milion evra, ali je važno da i drugi delovi projekta teku paralelno i neće čekati završetak ovog dela, već idu svojim tokom. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Vlada Srbije stratešku pažnju usmeravaju na velike infrastrukturne projekte, kao što je ovaj i mnogi drugi. Mislim na saobraćajne, železničke, građevinske i druge velike projekte, ali i na komunalnu infrastrukturu, jer ona unapređuje životni standard građana. Moramo se zahvaliti i Nemačkoj razvojnoj banci koja finansira projekat, zajedno sa projektima u još 33 grada, što ukupnu sumu podiže na 306 miliona evra, koliko vredi ugovor između nemačke i srpske vlade“, rekao je dr Obradović.

Foto: Opština Vrbas

Siniša Adamović, direktor JKP „Komunalac“, rekao je da su izvođači radova počeli sa polaganjem cevi prema Kucuri i prvi deo projekta će biti gotov do kraja septembra. „Paralelno teku tenderi za izgradnju pet bunarskih polja na Vodozahvatu, a nakon toga ide tender za izgradnju novog rezervoara od 1.500 kubnih metara i proširenje postrojenja u cilju dobrog snabdevanja novih potrošača u Kucuri i Savinom Selu. Ovo je jedan civilizacijski iskorak prema stanovnicima ova dva mesta i priprema za povezivanje sa preostala tri mesta, Zmajevom, Bačkim Dobrim Poljem i Ravnim Selom, jer će se iz ovih sredstava započeti i južni krak vodovoda, u dužini od šest kilometara ka Zmajevu, iz Kucure. Nadam se da će se u narednoj fazi, kroz obezbeđivanje sredstava od strane Kancelarije za javna ulaganja, povezati i ova mesta sa izvorištem u Vrbasu, za koje imamo potvrdu da proizvodi vodu izuzetnog kvaliteta“, rekao je Adamović.

Joahim Kancler, rukovodilac projekta u ime konsultantske kuće SETEC, rekao je da je uz unapređenje životnih uslova svih građana, koje nesumnjivo donosi realizacija projekta, za KfW banku veoma bilo važno obezbeđivanje dokaza da će i u budućnosti novi sistem vodosnabdevanja biti održiv, u šta je JKP „Komunalac“ uverio partnere svojim poslovanjem. „Danas kada su radovi i zvanično počeli želimo da se zahvalio zaposlenim u ‘Komunalcu’ koji su vredno radili sa nama na izradi neophodne dokumentacije da bi ušli u posao. Za nas je važno da rezultat projekata bude da svi građani opštine Vrbas 24 časa dnevno imaju pitku vodu odgovarajućeg kvaliteta u svojim kućama“, rekao je Kancler.

Izvor: Opština Vrbas

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti