Najznačajnije industrijsko bilje u Vojvodini – šećerna repa, suncokret i soja

Knjiga Poslovne zajednice „Industrijsko bilje“ pod nazivom „Proizvodnja i prerada industrijskog bilja“ promovisana je u Privrednoj komori Vojvodine (PKV).

Foto: PKV

Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je knjiga „Proizvodnja i prerada industrijskog bilja“ pravi analitički dokument, koji predstavlja sektor industrijskog bilja u prethodnoj godini, sa svim njegovim obeležjima i trendovima, kao i analizama u odnosu na prethodni period.

„Ne treba posebno isticati koliko je proizvodnja industrijskog bilja značajna privredna delatnost u Vojvodini. U 2018. godini, proizvodnja se odvijala na 487.000 hektara. Najznačajnija je proizvodnja šećerne repe, suncokreta i soje, ali ništa manje nije značajna i proizvodnja uljane repice i duvana. Smatram da će i ovo, jubilarno dvadeseto, izdanje knjige dati relevantan input našoj prerađivačkoj industriji u donošenju poslovnih odluka, kao i adekvatnih mera u politici poljoprivredne proizvodnje“, istakao je Vučurević.

Dodao je da ostvarena vrednost izvoza agrarnih proizvoda, za prvih osam meseci ove godine, u ukupnom izvozu privrede AP Vojvodine, učestvuje sa 24,4 odsto, a vrednost uvoza agrarnih proizvoda u ukupnom uvozu učestvuje sa 8,4 odsto.

Foto: PKV

„U periodu januar-avgust 2019. godine, AP Vojvodina je realizovala spoljnotrgovinsku razmenu agrarnih proizvoda u vrednosti od oko 1,3 milijarde evra, što je za 25,6 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Izvoznici sa teritorije Regiona Vojvodine u ovom periodu realizovali su izvoz agrarnih proizvoda  u iznosu od 962 miliona evra, što je veće za 25,4 odsto u poređenju sa istim periodom u 2018. godini, dok je uvoz realizovan u vrednosti 363,2 miliona evra i veći je za 26,2 odsto u odnosu na isti period u prethodnoj godini“, rekao je Vučurević.

Direktorka Poslovne zajednice „Industrijsko bilje“ Olga Čurović istakla je da su u materijalu navedeni bitni događaji iz oblasti ekonomskog i društvenog života, koji su uticali na kretanja u proizvodnji, preradi i prometu industrijskih kultura. Podaci u najnovijoj knjizi, odnose se na period od 2000. do 2018. godine.

„U prvih sedam godina izlaženja bila je samo jedna knjiga, da bismo od 2007. godine odvojeno prikazali grupaciju ulja, grupaciju šećera i grupaciju duvana. Jubilarno 20. izdanje obuhvata grupaciju šećera i grupaciju ulja. Cilj je da se zabeleže i otrgnu od zaborava uslovi koji su doprineli ostvarenim rezultatima u ovoj oblasti“, rekla je Olga Čurović.

Poslovna zajednica „Industrijsko bilje“ jedino je poslovno udruženje u Srbiji za proizvodnju i preradu industrijskih kultura masovne proizvodnje, kao što su suncokret, soja, uljana repica, šećerna repa, duvan. Ove godine, Poslovna zajednica „Industrijsko bilje“ obeležava i 40 godina postojanja.

Izvor: PKV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti