Nemačka pruža podršku Crnoj Gori u oblasti zaštite životne sredine

Foto-ilustracija: Unsplash (Oskar Hagberg)

Nemačka je spremna da pruži Crnoj Gori podršku i pomoć u naporima na daljem unapređenju zaštite životne sredine“, zaključeno je nakon niza sastanaka ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića sa predstavnicima Bundestaga i resornog ministarstva u Berlinu.

Ministar Radulović je na sastanku sa saveznom ministarkom za okolinu, zaštitu prirode i bezbednost nuklearnih reaktora Svenjom Šulce zatražio ekspertsku pomoć, pogotovo za projekte koji se tiču zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Delegacija Ministarstva na čelu sa ministrom Radulovićem predstavila je rezultate zaštite Ulcinjske solane, a takođe je razgovarano o očuvanju zaštićenih lokaliteta kao što su kanjon Tare, Skadarsko jezero i nacionalni parkovi.

Postignut je visok stepen saglasnosti oko navedenih pitanja, uz dogovor da se dalja saradnja produbi operativnim sastancima između institucija dveju zemalja. Ministar Radulović i ministarka Šulce su sa zadovoljstvom konstatovali da su dosadašnji napori Vlade urodili plodom i da je od otvaranja Poglavlja 27, između ostalog, ostvaren vidan napredak činjenicom da je Solana sada zaštićena i na lokalnom i međunarodnom nivou.

Na sastanku sa predsednikom Odbora za turizam Buntestaga Sebastijanom Mincemajerom i članovima odbora, ministar Radulovic predstavio je rezultate turističke privrede koja iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate.

Nemačka strana izrazila je zadovoljstvo što sve veći broj njihovih turista posećuje Crnu Goru, ističući spremnost za saradnju u oblasti turizma kroz otvaranje novih direktnih avio-linija između dveju zemalja.

Ministar se sastao i sa članovima Radne grupe za okolinu, poslaničke frakcije Savez 90/Zeleni, kao i sa predsednicom Zilvijom Koting – Ul i članovima Odbora za okolinu, zaštitu prirode i bezbednost nuklearnih reaktora Bundestaga.

Izvor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti