U Ujedinjenom Kraljevstvu „niče“ zelena železnica

Foto: gov.uk

High Speed 2 (HS2) je projekat izgradnje brze pruge u Ujedinjenom Kraljevstvu koja će povezivati London, Birgingham, Istočni Midlands, Lids i Mančester. Obim planiranog posla biće najveći preduzet na polju infrastrukture u ovoj ostrvskoj državi i uključivaće brojna zelena rešenja.

Putnici na 216km dugoj putanji između Londona i Zapadnog Midlandsa uživaće u pogledu na 7 miliona novih drveća i grmlja, uključujući 40 domaćih vrsta, specifičnih za svaku lokaciju. Ova prirodna šuma pokrivaće više od 9 kvadratnih kilometara zemljišta.

Foto: HS2

Železnica ne deluje kao lepa vest za divlje životinje, međutim, to nije slučaj i sa HS2. Po završetku prve faze projekta, životinjskom svetu će na raspolaganju biti 30 odsto više teritorije za njihovo nastanjivanje, prilagođene različitim vrstama. Slepi miševi obradovaće se kućicama, a ribe i vodozemci biće zbrinuti u čak 226 novih jezera.

U procesima zemljanih radova i uređenja prostora biće iskorišteno 90 odsto materijala iskopanog tokom izgradnje brze pruge.

Foto: HS2

„Pored poboljšanja nivoa povezanosti, jačanja ekonomije, otvaranja radnih mesta i stvaranja poslovnih mogućnosti, odlučan sam da HS2 radi u službi životne sredine i lokalnih zajednica, što ćemo započeti naporima da smanjimo ekološki otisak i očekivani uticaj naših građevinskih radova. Dugoročno gledano, za sobom ćemo ostaviti mrežu novih staništa za životinje, šuma i javnih prostora, pomažući stvaranju trajnog nasleđa duž rute. Već smo se bacili na posao kroz podršku niza projekata građana, stvaranje životnih celina i sadnju 230 hiljada stabala do sada“, naglasio je Majkl Turston, izvršni direktor saobraćajnog preduzeća HS2.

Očekuje se da će ovaj smeli potez kompanije postaviti više standarde za infrastrukturne projekte na koje će se u budućnosti ugledati i ostatak Evrope.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti