U toku realizacija projekta „Tehnička pomoć za implementaciju Sporazuma iz Pariza“

Foto: ekologija.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić prisustvovao je prvom sastanku Nadzornog odbora regionalnog projekta: „Tehnička pomoć za implementaciju Sporazuma iz Pariza“ koji je održan 24. novembra 2017. godine u Briselu, Belgija.

Ovaj projekat kojeg finansira Evropska komisija od višestrukog je značaja za jačanje kapaciteta zemalja koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji u vezi s primenom Sporazuma u Parizu i borbe protiv klimatskih promena, kao i za jačanje saradnje zemalja zapadnog Balkana, odnosno saradnje sa institucijama EU i njenih država članica.

Na sednici Nadzornog odbora učesnici su razmatrali buduće aktivnosti u okviru Projekta. Državni sekretar Ivan Karić predstavio je tom prilikom aktivnosti i mere koje preduzima Srbija u primeni Sporazuma u Parizu i borbi protiv klimatskih promena, i najavio usvajanje zakona o klimi. Srbija je posvećena, naglasio je, ostvarivanju mera i principa koji proizilaze iz Sporazuma iz Pariza, a kojima se ograničava rast globalne srednje temperature i smanjuje emisija gasova sa efektom staklene bašte, shodno Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime. Republika Srbija je među prvih deset zemalja sveta koja je dostavila Konvenciji svoje ciljeve smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, i prva u regionu koja je ratifikovala Pariski sporazum.

Prva faza četvorogodišnjeg regionalnog projekta „Tehnička pomoć za implementaciju Sporazuma iz Pariza“ koji je započet avgusta 2017. godine trajaće 14 meseci.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti