U susret EURO 2024: Kako je ESG strategija primenja u fudbalu

Foto-ilustracija: Unsplash (Connor Coyne)

Evropsko fudbalsko prvenstvo počinje u petak u Nemačkoj i trajaće do 14 jula, a UEFA se pobrinula da ovo prestižno takmičenje bude najodrživije evropsko prvenstvo svih vremena, te u partnerstvu sa Nemačkim fudbalskim savezom (DFB) i javnim vlastima uzor za globalne događaje ovog tipa.

Želeći da ovo veliko sportsko takmičenje bude u skladu sa zaštitom životne sredine, društvenom odgovornošću i korporativnim upravljanjem (ESG), pre godinu dana su usvojili strategiju UEFA EURO 2024, a koja je usklađena sa Strategijom održivosti fudbala UEFA 2030.

„Kao organizatori, svesni smo da organizacija takvog velikog događaja koji okuplja fudbalske aktere i navijače iz celog sveta ima značajan uticaj na okolinu. Zato smo odlučni da budemo deo rešenja kako bismo smanjili što je više moguće naše uticaje na životnu sredinu“, navode iz UEFA.

ESG strategija se sastoji od tri stuba povezana sa 11 oblasti delovanja, koje zauzvrat podržavaju 28 tema, 48 ciljeva i 83 ključna pokazatelja performansi.

Kako bi smanjili ugljenični otisak posetilaca, ulazinice za meč moći će se koristiti 36 sati na dan meča za javni prevoz ( od šest sati ujutro na dan meča plus 16 sati popodne), EURO 2024 InterRail karta u saradnji sa evropskim partnerima, smanjenje dostupnih javnih parking mesta na stadionima, osoblje na stadionima koristiće pametna rešenja za prevoz.

Pravila koja će doprineti ESG strategiji odnose se i na same timove pa između ostalog je prilagođen raspored mečeva radi smanjenja putovanja timova tokom grupne faze, a zahteva se od svakog učestvujućeg tima da implementira plan za smanjenje emisija.

Pročitajte još:

Društvenu odgovornost su primenili kroz prevenciju i borbu protiv svih oblika diskriminacije, osiguravajući da su prava svih poštovana i zaštićena, zagovaranju fizičke aktivnosti i ponudi zdrave hrane i pića na stadionima i turnirskim lokacijama, a promovišu i solidarnost unutar nemačkog i evropskog društva.

Mere povezane sa faktorima korporativnog upravljanja imaju za cilj ekonomsku transparentnost i promociju obrazovanja. Osim toga, UEFA se obavezala da će objaviti izveštaj o ESG-u nakon završetka EURA, u kojem će izneti da li su i u kojoj meri ispunili svoje ciljeve.

Inače, među fudbalskim klubovima, engleski Forest Green Rovers je prepoznat kao klub koji u najvišoj meri primjenjuje ESG. Posluju 100 odsto na obnovljivoj energiji, a dobijaju je iz solarnih panela postavljenih na stadionu New Lawn i vetroturbine. Travu na stadionu uređuju organski, bez upotrebe pesticida, i skupljaju kišnicu za navodnjavanje, značajno smanjujući ugljenični otisak.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti