U Sremskoj Mitrovici počela akcija prikupljanja ambalažnog otpada od pesticida

Počela je akcija prikupljanja ambalažnog otpada od pesticida na području grada Sremska Mitrovica. Do 23. jula ovaj otpad će biti prikupljen iz svih seoskih mesnih zajednica, a prvi su to učinili stanovnici Šašinaca i Jarka. Već je šest godina kako se na ovakav način prikuplja otpad što se pokazalo kao veoma dobra praksa jer on uglavnom završi na njivama, u vodotokovima, kanalima ili divljim deponijama, a veoma je štetan po okolinu.

Na teritoriji grada Sremska Mitrovica ove godine akciju će sprovoditi tamošnja Poljoprivredna stručna služba pod pokroviteljstvom uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, a u saradnji sa operaterom SECPA i Agencijom za ruralni razvoj grada.

Poljoprivrednici uredno uklanjaju otpad?

Foto-ilustracija: Pixabay

Da pesticidnog otpada ne bi bilo tamo gde mu mesto nije, poljoprivrednici se moraju na adekvatan način rešiti iskorišćene ambalaže. Nema paora koji u proizvodnji ne koristi pesticide, ali samo neki od njih vode računa o pravilnom odlaganju pakovanja upotrebljenog sredstva, koje nikako ne treba da završi na njivama, u kanalima, vodotocima, divljim deponijama. Ambalažni otpad predali su nadležnim službama meštani Šašinaca i Jarka koji brinu za životnu sredinu, ali i svoje i zdravlje drugih ljudi.

Slobodan Stojković, poljoprivrednik iz Jarka svake godine se odaziva ovoj akciji. „Mislim da moramo na pravilan način da se rešimo ambalaže od pesticida koje koristimo. Nije dobro videti je na njivama i u kanalima pored puta jer tako sami sebi nanosimo štetu. Dobro je što se počelo sa ovom akcijom”, kaže Stojković.

Njegovo mišljenje deli i Ilija Ostojić, takođe jedan od uspešnih jaračkih poljoprivrednika.”Stvarno nema smisla to što sami sebi činimo i pesticidni otpad bacamo gde ko stigne. Ova akcija je prilika da promenimo naše navike i postanemo svesni i odgovorni prema životnoj sredini ali i sebi samima. Ja svake godine prikupljam ambalažu i kada dođe vreme odlažem je na pravi način“, kaže Ostojić, poljoprivredni proizvođač iz Jarka.

Dobar odziv proizvođača

I u ovogodišnju šestu po redu akciju prikupljanja otpada, uključila se Poljoprivredna stručna služba iz Sremske Mitrovice čije savete svakodnevno primenjuju svi poljoprivredni proizvođači ovog područja. Ranija iskustva govore da se broj poljoprivrednika koji na pravilan način odlažu ambalažu iz godine u godinu povećava.

„Dobra stvar je što se svest poljoprivrednika polako menja i ima sve više onih koji se odazivaju ovoj akciji. Do 23. jula poljoprivrednici iz svih sela mitrovačke opštine mogu na bezbedan način da se reše pesticidnog otpada i tako postanu odgovorniji prema sebi, ali i prema drugima“, kaže Milan Milić, iz PSS Sremska Mitrovica.

Poljoprivrednici pravilno odlažu ambalažu

Da je pravilno odlaganje otpada veliki korak ka čistijoj životnoj sredini, potvrđuju i iz Agencije za ruralni razvoj koja je jedan od pokrovitelja ove akcije. „I ove godine smo podržali akciju jer smatramo da samo na ovakav način možemo bezbedno da se rešimo pesticidnog otpada. Sada nam se pridružio i Ruralni centar Sova koji je obezbedio informativne letke i kratak promo film o potrebi i višestrukom značaju pravilnog upravljanja pesticidnim otpadom. Posao je veliki, a odgovornost je na svima nama – poljoprivrednicima, uvoznicima, proizvođačima i distributerima“, kaže Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj SM.

Podsetimo akcija će trajati do 23. jula do kada će ambalažni otpad biti prikupljan iz svih mesnih zajednica. Oni paori koji u zakazano vreme ne budu uspeli da donesu ambalažu to mogu da učine svakog dana, a pesticidni otpad se prikuplja u privremenom skladištu, na prostoru bivše Šećerane u Sremskoj Mitrovici.

Autor: Zlatko Markovinović

Izvor: Agroklub.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti