U Srbiji počelo čišćenje divljih deponija i prikupljanje pesticidnog ambalažnog otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

Resorno ministarstvo je za podršku lokalnim samoupravama u rešavanju problema divljih deponija ove godine izdvojio 80 miliona dinara, dok je za postavljanje video nadzora na lokacijama koje su očišćene izdvojeno  20 miliona dinara.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, navodi da su jedan od najvećih ekoloških problema sa kojima se Srbija suočava divlje deponije, zbog čega država zajedno sa lokalnim samoupravama radi aktivno na njegovom rešavanju. Ministarka dodaje da je veoma važno da se podiže svest građana o zajedničkoj akciji, zato što je tako jedino moguće da problem divljih deponija bude rešen.

Kako bi se unapredila životna sredina i osigurala čistija budućnost za naredne generacije, Ministarstvo će nastaviti sa odvajanjem sredstava za ovu namenu. Uklanjanje smetlišta i divljih deponija je nastavak akcije koju je ministarstvo prošle godine pokrenulo u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave. Prema rečima ministarke, od ukupno 3.500 deponija, koliko se procenjuje da ih ima na teritoriji Srbije, ovom akcijom biće očišćeno 700 divljih deponija.

Na području Grada Sombora počela je i akcija prikupljanja pesticidnog ambalažnog otpada, a trajaće do 23. juna. U svim naseljenim mestima mesto sakupljana otpada organizovano je ispred mesnih zajednica, dok je za mesne zajednice na području Grada Sombora kao i salaških i prigradskih naselja, mesto sakupljanja organizovano u objektu ,,Čistoća’’ Sombor.

Akcija je organizovana od strane Grada Sombora u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom ,,Sombor’’ doo Sombor i udruženjem SECPA.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti