U Srbiji obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

Centralnom svečanošću održanom u Botaničkoj bašti – „Jevremovac“ u Beogradu, Ministarstvo zaštite životne sredine obeležilo je 5. jun, Svetski dan zaštite životne sredine.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Pred velikim brojem predstavnika državnih organa i institucija, naučne i stručne javnosti, ambasadora i diplomata, nevladinih organizacija i medija, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, istakao je značaj Svetskog dana životne sredine kao globalnog datuma koji se obeležava širom sveta i apelovao na važnost odgovornog ponašanja i akcija pojedinaca, ustanova i organizacija, radi zaštite životne sredine kao osnove opstanka života na Planeti.

Trivan je poručio da volimo Srbiju, brigom i odgovornošću za našu životnu sredinu.

Ovogodišnja tema Svetskog Dana zaštite životne sredine je zagađenje vazduha – globalna opasnost za javno zdravlje i život svih živih bića na Planeti.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, približno sedam miliona ljudi širom sveta prerano umire svake godine od zagađenja vazduha, a stanovništvo ovog regiona izloženo je koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu koje su među najvišima u Evropi.

Svetski dan zaštite životne sredine 2019. godine će podstaknuti vlade, industriju, društvo i pojedince da smanje uticaj na zagađenje vazduha, da se udruže kako bi istražili i primenili obnovljive izvore energije i zelene tehnologije i poboljšali kvalitet vazduha u gradovima i regijama širom sveta.

Srbija koja ima dugu tradiciju u tretiranju pitanja zaštite životne sredine i prirode, istovremeno se danas suočava sa posledicama višedecenijske nebrige, devastiranja, zagađenja životne sredine, vazduha i prirode.

Ministarstvo zaštite životne sredine je egzaktno sagledalo stanje životne sredine, identifikovalo probleme, postavilo prioritete i pokrenulo aktivnosti na nacionalnom, regionalnom i svetskom nivou.

Ministar Trivan je rekao da je Srbija u regionu koji će biti među najpogođenijim klimatskim promenama, te da jedini pravi lek za njihovo ublažavanje, naše zdravije životno okruženje i čist vazduh, predstavlja pošumljavanje.

Usvajanjem Nacionalne strategije o klimatskim promenama, čija je izrada u toku i Zakona o klimatskim promenama Srbija će imati odgovor na izazove klimatskih promena i održivog razvoja.

Trivan je naveo da su prioriteti u zaštiti životne sredine prerada otpadnih voda i upravljanje komunalnim otpadom. Izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda, sistema upravljanja komunalnim otpadom i infrastrukturnim projektima, rešava se problem zagađenosti zemljišta, kvaliteta hrane i podzemnih voda.

On je ukazao da potrebna ulaganja u zaštitu životne sredine od oko 15 milijardi evra u narednih nekoliko decenija nisu trošak već neophodne investicije, koje su razvojna šansa za Srbiju.

„Godinu dana ranije smo uradili nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, uz podršku i ocenu predstavnika Evropske komisije, da je Srbija na dobrom putu da do kraja godine bude usvojena pregovaračka pozicija koje se tiče životne sredine i klimatskih promena.

Dostizanjem evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine daćemo odgovor na pitanja u kakvoj ćemo sredini živeti, kakav kvalitet vode i vazduha ćemo imati, kakvog će zdravlja biti građani i kakve prirodne resurse ostavljamo budućim generacijama”, rekao je Trivan.

Ministar je izrazio posebnu zahvalnost Evropskoj uniji na pomoći koju pruža Srbiji u oblasti životne sredine u znanju, tehnologijama i novcu.

„Godine pred nama su veoma izazovne i savladaćemo ih jedino ukoliko se država, vladin i nevladin sektor i biznis zajednica zajedničkim snagama uvežu u jedinstvenom cilju da Srbija bude lepše i zdravije mesto za život.

Paralelno, neophodno je da razvijamo svet o značaju očuvanja živog sveta kod svakog pojedinca i da to bude vrednost koju ćemo negovati kao jednu od osnovnih “, poručio je na ceremoniji ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Ministar Trivan je zahvalio svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji dajući doprinos životnoj sredini doprinose i napretku Srbije.

Ovogodišnja priznanja za doprinos zaštiti životne sredine Srbije dobili su Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Republici Srbiji, Arunas Kundrotas, tim lider ENVAP projekta, Dragan Županjevac, ambasador Republike Srbije u Republici Keniji, Tanja Petrović, direktor Mladih istraživača Srbije, članice Koalicije 27, Jovan Memedović, novinar i zaštitar prirode, Miljka Dučić, direktor Rezervata Uvac i Igor Petrović, upravnik Parka prirode Stara planina.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti