Podrška EU u pripremi infrastrukturnih projekata u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potpisao je juče memorandume o razumevanju za pripremu tehničke i tenderske dokumentacije za završetak revitalizacije i remedijacije Velikog bačkog kanala i za prečistač otpadnih voda u Кraljevu, koji se realizuju u okviru Programa Evropske unije „Podrška EU u pripremi projekata“ (EU PPF).

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U Srbiji je na Svetski dan zaštite životne sredine, potpisivanjem tenderskih dokumentacija za velike infrastrukturne projekte uz pomoć Evropske unije, ozvaničen značajan konkretan korak ka rešavanju ekoloških problema koji su narušavali stanje životne sredine Srbije decenijama unazad.

Pitanje prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom, kako je rekao ministar Trivan, prioritetna su u radu Ministarstva zaštite živote sredine, a obezbeđivanje projektno-tehničke dokumentacije ključni preduslov za investicije bez kojih nema bolje životne sredine.

Zaštita životne sredine postaje komparativna prednost razvoja Srbije, zbog velikih investicija koje se u toj oblasti očekuju“, istakao je Trivan.

Na osnovu obezbeđene tenderske dokumenacije za projekat remedijacije i revitalizacije Velikog bačkog kanala, biće realizovana treća, poslednja faza rešavanja jedne od  u Srbiji, ali i u regionu.

U okviru programa podrške i pomoći Evropske unije, na osnovu potpisanog Memoranduma o razumevanju obezbeđena su sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju za sistem sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u gradu Кraljevu, čime će se trajno poboljšati zdravstveno-sanitarni i ekološki uslovi života građana ovog područja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti