U Srbiji nema voća sa povećanom količinom pesticida

Foto-ilustracija: Pixabay

„Voće i povrće koje se uvozi u našu zemlju kontroliše se kontinuirano i na našem tržištu nema mandarina sa povećanom količinom pesticida“, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović komentarušići to što je jedna količina mandarina vraćena iz Republike Srpske u Tursku, nakon nakon što je utvrđeno da ima veću količinu pesticida od dozvoljene.

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz preko 10 hiljada kilograma mandarina poreklom iz Turske, zbog povećanog sadržaja pesticida. Detaljnijim analizama utvrđeno je da se radi o pesticidu „fenvalerat“ koji se nalazio u većem procentu od dozvoljenog za ljudsku upotrebu.

Analiza je izvršena prvo u „Institutu vode“ u Bijeljini a zatim i u Bečeju, u „SP Laboratoriji“. a nakon rezultata je naređeno vraćanje pošiljke ili njeno uništenje pred kontrolom nadzornog inspektora. Voće i povrće se u Srbiji testira u 38 laboratorija koje su za to dobile akreditaciju od Ministarstva poljoprivrede.

Ministar Nedimović je dodao i da su nedavno na prelazu Batrovci uhapšene osobe koje su pokušale da uvezu natruli krompir a pošiljka je oduzeta.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti