Ljudski nemar odgovoran za pad populacije divljih životinja za 60 odsto

Foto-ilustracija: Pixabay

Svetski fond za prirodu (WWF) objavio je izveštaj za 2018. godinu, u kom je jedan od glavnih zaključaka, da je velikim ljudskim nemarom populacija divljih životinja opala za 60 odsto.

Međutim, ovaj izveštaj se ne odnosi na smanjenje ukupnog broja divljih životinja za ovaj procenat. Ovim izveštajem praćeno je 16 704 razlučitih populacija, preko 4000 vrsta kičmenjaka, tokom 44 godine i u proseku među svima njima je primećen ovaj procenat smanjenja.

Od 1970. do 2014. godine desilo se smanjenje broja praćenih vrsta kičmenjaka za 60%, a isključivi krivac za to je ljudski faktor. Naime, ovu prirodnu katastrofu direktno je uzrokovalo degradiranje njihovih prirodnih staništa kroz poljoprivredu, kao i neumerenom eksploatacijom divljih životinja u vidu ribolova i krivolova.

Najveće smanjenje uočeno je među slatkovodnom populacijom divljih životinja, jer je uočen pad od čak 83 procenta. Tropske vrste takođe su veoma pogođene, jer su ekosistemi Južne i Centralne Amerike oštećeni za čak 89 odsto.

Izveštaj o životu na planeti najvažnija je publikacija WWF-a, a objavljuje se svake dve godine. Reč je o sveobuhvatnoj studiji svetske biološke raznovrsnosti i zdravlja planete. Ovogodišnji izveštaj je dvanaesti po redu.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti