Crna Gora odlučna u borbi protiv crvenog palminog surlaša

Vlada Crne Gore je usvojila Drugi polugodišnji izvještaj o realizaciji Posebnog akcionog plana za sprovođenje fitosanitarnih mera u cilju suzbijanja crvenog palminog surlaša – Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim delovanjem.

Foto: pixabay.com

Imajući u vidu da je od ukupno 275.000,00 evra izdvojenih za ovu namenu na kraju prošle godine, kao posledica uštede nakon sprovedenih javnih nabavki, preostalo 61.844,42 evra, zaključeno je da se ova sredstva upotrebe za nastavak sprovođenja mera u ovoj godini.

Podsetimo, na teritoriji Crne Gore prisustvo ovog parazitnog insekta prvi put je primećeno u Ulcinju, oktobra 2012. godine, te je Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sačinila 2016. godine Akcioni plan za sprečavanje širenja i suzbijanje crvenog surlaša palmi.

Prvi put je zabeležen u Španiji 1994. godine. Zaraza je primećena i na Malti i u Italiji (Toskana, Sicilija i Кampanja), kao i u Francuskoj 2006. godine. Surlaš se takođe razmnožio širom Portugalije, posebno na jugu.

Crveni palmin surlaš rapidno se širi i duž Jadranske obale, pa je poslednjih godina njegova pojava konstatovana i u Albaniji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti