U Španiji hapšenje voćara zbog ilegalnih bunara tokom suše

Foto: pixabay

Španska policija uhapsila je 26 ljudi poslednjih meseci zbog navodne šeme korišćenja vode iz ilegalnih bunara za uzgoj suptropskog voća, dok se zemlja bori sa štetom izazvanom vrućinom i sušom.

U saopštenju španske civilne garde navodi se da je četvorogodišnja istraga otkrila 250 ilegalnih bunara i ribnjaka u oblasti Akarkuia koju je pogodila suša, istočno od Malage, duž obale Sredozemnog mora.

Pored desetina uhapšenih, 44 osobe su pod istragom u navodnoj šemi, za koju se procenjuje da je prouzrokovala štetu od skoro 11 miliona dolara.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (Social.cut)

Regionalna vlada južne Andaluzije ima stroga ograničenja u korišćenju vode za ovu oblast, koju je zahvatila „produžena i izuzetna suša“ od juna 2021. godine.

U skorije vreme, u ključnim regionima za proizvodnju hrane južne Španije, u blizini Sevilje i Kordobe, i na severoistoku Španije u blizini Barselone, došlo je do male količine padavina i visokih temperatura koje su posledično smanjile mnoge lokalnie rezervoare vode, izvestila je španska centralna vlada.

April je bio najtopliji i najsušniji mesec zabeležen na kopnu Španije od kada je vođenje evidencije počelo 1961. Godine, pre 62 godine, saopštila španska nacionalna meteorološka agencija AEMET.

Na španskom kopnu u aprilu je palo samo 22 odsto normalne količine padavina.

Većina voća koje se uzgaja uz vodu iz ilegalnih bunara bili su avokado i mango, a među osumnjičenima su uzgajivači, poslovni rukovodioci i radnici na projektima za navodnjavanje, izjavila je CNN-u služba za štampu Civilne garde u Malagi.

Policija je saopštila da istraga uključuje navodne zločine protiv prirodnih resursa i životne sredine i lažno korišćenje vode.

Izvor: EURACTIV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti