U Singapuru otvorena najveća plutajuća solarna farma na svetu

Foto: Printscreen/Youtube

Najveća plutajuća farma solarnih panela na svetu nalazi se u Singapuru. Prostire se na površini od 45 fudbalskih igrališta i proizvodi dovoljno električne energije za napajanje pet postrojenja za prečišćavanje vode na ostrvu.

Singapur teži ka tome da do 2025. godine za četiri puta poveća proizvodnju solarne energije, tako je i ova solarna farma jedan od njihovih ambiciznih projekata koji imaju za cilj borbu protiv klimatskih promena.

Kako se prenose svetski mediji ova solarna farma mogla bi da pomogne smanjenju emisije ugljenika za oko 32 kilotona godišnje, što je recimo količina ugljenika koju proizvede 7.000 automobila.

Plutajuća solarna farma sastoji se od 122.000 solarnih panela, a ovako dobijena, čista energija, učiniće Singapur jednom od retkih zemalja na svetu koja ima sistem za prečišćavanje vode koji se u potpunosti napaja održivom energijom.

Kako se dalje navodi, solarni paneli koji plutaju na vodi bi trebalo da traju 25 godina, a kao pomoć u njihovom održavanju će se koristiti dronovi.

Plutajući solarni paneli su postavljeni na objekat koji pluta na vodi. Najbolje ih je postaviti na neiskorišćeni prostor na vodi, kao što su akumulaciona jezera hidroelektrana, brane za prečišćavanje otpadnih voda, rezeorvari za pijaću vodu.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti