Naučnici povezali aerozagađenje i loše akademsko postignuće

Foto-ilustracija: Pixabay

Naučnici su otkrili da aerozagađenje, osim što izaziva maligne bolesti i niz zdravstvenih problema, nepovoljno utiče i na kognitivne sposobnosti kod najmlađih.

Prema istraživanju koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Kolumbiji, prenatalna izloženost zagađenom vazduhu, naročito u trećem trimestru, u velikoj meri utiče na kasnije akademske veštine, piše Science Daily.

Konkretno, veza je uočena između izloženosti policikličnim aromatičnim ugljovodonicima ( takozvanim PAH jedinjenjima ) i poremećaja samoregulacije i pažnje,  poput ADHD-a.

PAH jedinjenja spadaju u najveće zagađivače vazduha, a u životnu sredinu dospevaju nepotpunim sagorevanjem organskih materija. Glavni izvori ovih jedinjenja su saobraćaj, industrija, spaljivanje otpada, proizvodnja guma, cementare, rafinerije i termoelektrane.

Zaključak ove studije potkrepljuje još jedno istraživanje sprovedeno u Poljskoj između 2001. i 2006. godine. Zdrave trudnice, koje nisu pušači, pražljivo su praćene kako bi se utvrdio stepen izloženosti PAH jedinjenjima.

Razvoj dece praćen je do pete godine, a oni koji su još u majčinom stomaku bili izloženi zagađenom vazduhu imali su smanjenu sposobnost rasuđivanja, poremećaje pažnje i niži stepen inteligencije za oko 3,8 poena od svojih vršnjaka, piše Environmental Health Perspectives.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti