Niš i Novi Sad pristupili deklaraciji o smanjenju aerozagađenja

Foto-ilustracija: Pixabay

Gradonačelnici Niša, Novog Sada i još sedam opština zapadnog Balkana okupili su se povodom Foruma o pravednoj tranziciji Energetske zajednice koji je bio održan 30. juna da bi potpisali deklaraciju kojom je pokrenuta inicijativa „Za regione sa čistim vazduhom“ (CARI), piše u saopštenju Energetske zajednice. 

CARI je inicijativa koju je pokrenuo Sekretarijat Energetske zajednice sa sedištem u Beču, a podržao je Mađarski zeleni centar za zapadni Balkan (WBGC).

Ova inicijativa podstiče ambiciozne regione i zajednice da dobrovoljno preduzmu mere na polju kvaliteta vazduha, a fokusira se na najkritičnije izvore zagađenja poput grejanja u domaćinstvu, industrije i saobraćaja.

Potpisivanjem deklaracije, gradonačelnici devet opština će uz podršku Sekretarijata i WBGC nastojati da razviju, usvoje i primene akcione planove za unapređenje kvaliteta vazduha na lokalnom nivou, a uz to će razmenjivati iskustva i učiti o napretku i dostignućima u drugim regionima i opštinama.

Inicijativi su se takođe priključile opštine Pljevlja u Crnoj Gori, Banovići, Kakanj, Lukavac, Maglaj i Tuzla u Bosni i Hercegovini i Bitola u Severnoj Makedoniji.

Izvor: Energetska zajednica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti