U Rimu će se graditi najveća urbana solarna farma na svetu

Foto-ilustracija: Pixabay (mrganso)

Rim planira izgradnju najveće solarne farme na svetu zahvaljujući kojoj će biti domaćin Svetskog sajma 2030. godine. Iza projekta Expo Solar Park stoje CRA – Carlo Ratti Associati, arhitekta Italo Rota i urbanista Ričard Burdet. Izložba će imati tri glavne oblasti: grad, park i bulevar.

Projekat Expo Solar Park koristi obnovljivu energiju kao osnovu za urbano dobro 21. veka. Vizija master plana je da projekat oživi okolinu, ali i da je dekarbonizuje.

Solarna farma će se prostirati na površini od 150.000 kvadratnih metara i može se pohvaliti proizvodnim kapacitetom od 36 megavata, što je čini najvećom urbanom, javno dostupnom solarnom farmom na svetu, navodi se u saopštenju.

Sastoji se od stotina jedinstvenih energetskih stabala koje otvaraju i zatvaraju svoje panele tokom celog dana, sakupljajući energiju, a posetiocima nude i dovoljno hlada. Odozgo, ova infrastruktura daje celoj lokaciji Expo-a prepoznatljiv mozaični izgled. Ova složena energetska mreža je dopunjena paviljonom Eko-sistem 0.0, najvišom zgradom Expo-a, koja obezbeđuje hlađenje putem isparavanja.

Pročitajte još: 

Master plan deli lokaciju Exo 2030 Rim na tri glavne oblasti: grad, bulevar i park. Grad na zapadu funkcioniše kao Exo Village, a nakon događaja postaće produžetak kampusa Univerziteta Tor Vergata. Bulevar, centralna pešačka osovina je staza kroz sve nacionalne paviljone. Park na istoku je prekriven bujnom vegetacijom i naglašen tematskim zgradama, uključujući Pale Blue Dot, paviljon posvećen širenju znanja o svetu prirode.

Posvećenost revitalizaciji susedstva je i primer prenamena ogromnog sportskog kompleksa koji je dizajnirao španski arhitekta Santjago Kalatrava. Napuštena 15 godina, struktura, lokalno poznata kao Le Vele, postaće jedan od vodećih paviljona Expo 2030 Rim, gde će biti domaćini javnih događaja i prikazivanje transformacije Tor Vergata.

Pored njega, glavni ulaz izložbenog mesta služi kao primarna pristupna tačka sa nizom novih saobraćajnih i pokretnih veza. Među njima, dugačak zeleni koridor povezuje Expo 2030 Rim sa susednim arheološkim nalazištima na Apijevom putu i drugim istorijskim građevinama i spomenicima Rima.

Expo 2030 Rim održaće se u Tor Vergati, ogromnoj oblasti u opštini Rim koja je dom istoimenog univerziteta, jednog od vodećih akademskih centara u Italiji, kao i gusto naseljenog stambenog okruga. Nakon Svetskog sajma 2030, svi paviljoni za događaje će se koristiti za različite funkcije, dajući oblik novom inovatorskom okrugu u italijanskoj prestonici.

Energetski portal 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti