U Federaciji BiH na mrežu priključena 731 solarna elektrana

Foto-ilustracija: Unsplash (Sungrow Emea)

Na distributivnu mrežu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) priključena je 731 solarna elektrana, navodi se u saopštenju Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH.

Prema statističkim podacima do kraja 2021. godine na mrežu su priključene 453 solarne elektrane, te da je primećen značajan porast priključenih elektrana jer ih sada ima 731.

Kako je u toku prikupljanje podataka iz 2022. godine još uvek nema tačnih podataka kada je reč o proizvodnji električne energije iz solarnih elektrana za prošlu godinu.

„FERK vodi registar izdatih dozvola za rad i prethodnih saglasnosti za Federaciju BiH (za izgradnju direktnog voda), kao i zbirni registar u elektronskoj formi“, dalje se navodi.

Pročitajte još:

Almir Mujaković, predsednik Udruženja Green energy, kaže da je zainteresovanost za izgradnju solarnih elektrana u FBiH ogromna.

„Trenutno je to isplativo, iako je cena električne energije od januara ove godine opala za nekih 20 odsto. Međutim, i pored navedenog solarne elektrane su i dalje isplativa investicija. Očekivani povrat investicije je otprilike za pet do šest godina“, kaže Mujaković, prenosi Nova Ekonomija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti