U probni rad puštena vetroelektrana “Senj”

Foto-ilustracija: Unsplash (Priscilla Du Preez)

Vetroelektrana “Senj” svečano je puštena u probni rad, simboličnim pritiskom dugmeta na daljinu to su uradili Andrej Plenković, premijer Hrvatske i kineski predstavnici.

Kako se navodi u saopštenju reč je o najvećem vetroparku u Hrtvatskoj, koji uključuje izgradnju 39 vetroagregata pojedinačne snage 4 MW, nalaziće se na površini od 65 kvadratnih kilometara. Na području grada Senja biće 29 vetroagregata, a 10 na području opštine Brinje.

Radovi vredni 200 miliona evra počeli su 2019. godine.

Ukupan kapacitet vetroparka biće 156 MW, a godišnje će proizvoditi 530 miliona kWh električne energije. Zvaničan početak rada očekuje se do kraja godine i biće u funkciji najmanje naredne 23 godine.

„Ova investicija od 200 miliona evra u čistu energiju je svakako projekat koji je vredan i važan za Hrvatsku i za ukupnu proizvodnju električne energije iz čistih i obnovljivih izvora“, rekao je premijer, prenosi OIE Hrvatska.

Puštanje u rad ovog vetroparka značajno će doprineti ostvarivanju zacrtanog cilja Hrvatske, a to je da do 2030. godine ostvare najmanje 32 odsto udela u obnovljivim izvorima energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti