U pripremi javni pozivi za zakup oko 1.100 lokacija na crnogorskom primorju

U pripremi su javni pozivi za zakup oko 1.100 lokacija na crnogorskom primorju, uključujući i kupališta u svim primorskim opštinama, a u JP Morskom dobru očekuju da će za dva do tri meseca imati potpisane ugovore o zakupu.

Strategijom održivosti crnogorskih plaža definisano je 12 tipova kupališta: hotelska, porodična, kupališta za aktivni odmor, za zabavu, romantična, gradska kupališta bez plažnog mobilijara, kupališta za pse, kupališta sa prirodnim lekovitim faktorima i wellness sadržajima, izletnička, nudistička i kupališta namenjena dečijem odmaralištu.

Direktor JP Morsko dobro, Predrag Jelušić smatra da je na taj način ponuda na plažama približena tražnji tržišta.

Krajem prošle godine usvojen je Plan privremenih lokacija u zoni morskog dobra, koji će važiti pet godina. U svim opštinama je došlo do redukcije onih sadržaja koji nisu primereni.

– Plan podrazumjeva 120 lokacija manje u odnosu na onaj koji je važio do kraja 2018. One lokacije koje po sadržaju i kvalitetu usluga nisu predviđene planom, biće uklonjene, kazao je Jelušić za Radio Herceg Novi.

Prednost ovoga Plana, po rečima Jelušića, je što će na vizuelizaciju i materijalizaciju svakoga objekta koji se nalazi u Planu privremenih lokacija morskog dobra, gradski arhitekti davati saglasnost o izgledu objekta.

Jedna od novina je da će visina ponuđene cene zakupa odgovara bankarskoj garanciji, tj. da garancija pokriva iznos cene koju je zakupac ponudio.

– Tražićemo i kvalitetnije činidbene i bankarske garancije za kompletno izvršavanje posla, jer je reč o petogodišnjim ugovorima. Ove godine ćemo posebno vrednovati reference svih korisnika morskog dobra koji budu pravovremeno dobili odobrenje za rad lokalne samouprave. U prethodnom periodu bilo je dosta slučajeva da su se odobrenja za rad dobijala u junu, julu, čak i u avgustu, a cilj nam je da 1. maja svi imaju ugovore. Zato i upućujem apel zakupcima da na vreme obezbede odobrenja za rad kod nadležnih sekretarijata, poručio je Jelušić.

Izvor: RTCG

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti