U planu su značajne investicije u srpsko rudarstvo

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić najavio je juče, 2. marta, učestvujući na najvećem rudarskom skupu na svetu „Pidak“ u Kanadi, gde predvodi delegaciju naše zemlje, da Srbija u narednom periodu može očekivati ozbiljne investicije u rudarstvu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sebastian Grochowicz)

Predstavnici Srbije su, uz podršku Kanadsko-srpske privredne komore i ambasada dveju zemalja, i ove godine prisutni na „Pidaku“, koji je okupio sve najveće svetske rudarske kompanije.

Antić je objasnio da je u pitanju forum na kojem se razgovara o budućnosti rudarstva u svetu, najnovijim tehnologijama rudarenja, a gde je Srbija prepoznata kao jedna od država koja ima veliki potencijal da razvija svoj rudarski sektor.

On je napomenuo da se jedna od tema na forumu odnosila i na zapadno-tetijanski geografski pojas, dodavši da su na skupu predstavljeni značajni potencijali rudarstva u Srbiji.

Ljudi iz tog biznisa prepoznaju Srbiju kao dobro mesto za ulaganje, budući da je politički stabilna i ima potpuno predvidiv okvir za investicije, i to je zemlja u koju oni žele da dođu i budu deo naših razvojnih projekata, istakao je Antić.

Ministar je ukazao na to da u Srbiji u ovom trenutku ima oko 160 istražnih polja na kojima istraživanja obavlja oko 100 kompanija, a više od trećine su strane kompanije.

On je takođe podsetio na podatak da je u 2019. godini, samo u istraživanja u sektoru rudarstva, investirano oko 140 miliona dolara.

Pred stručnom i poslovnom javnošću na skupu u Kanadi naša zemlja je predstavila, između ostalih, i projekte Čukaru Peki i Jadar, koji su, prema rečima ministra, prepoznati u svetu kao projekti svetske klase.

Foto-ilustracija: Unsplash (Bruna Fiscuk)

Antić se sa delegacijom iz Srbije sastao i sa kanadskim ministrom za prirodne resurse i rudarstvo Šejmusom Oreganom sa kojim je, kako je ocenio, imao dobre razgovore.

Tokom susreta smo konstatovali da će rudarstvo, pre svega zeleno, odgovorno rudarstvo, dati ključni doprinos u novim svetskim razvojnim politikama, preneo je ministar.

Održivi razvoj, “Zeleni dogovor“, sve to mora biti bazirano, pre svega, na mineralima, koji će omogućiti razvoj tih najsavremenijih tehnologija, rekao je on.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti